Dienas ziņas

Salgalē pārstrādās vēl četru veidu bīstamos atkritumus

Dienas ziņas

Vēstures pietura – seno mantu izstāde Kalupē

Eirozonas ekonomika sarūk par 3,8%

ECB: eirozonas ekonomika Covid-19 dēļ var piedzīvot līdz 12% kritumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Eirozonas ekonomika koronavīrusa pandēmijas dēļ varētu piedzīvot līdz pat 12% lielu kritumu. Par to ceturtdien, 30. aprīlī, paziņojusi Eiropas Centrālās bankas (ECB) vadītāja Kristīne Lagarda. Krīzes dēļ arī Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) turpina pieaugt bezdarbnieku skaits, savukārt Eiropas Savienība (ES) brīdina par pieaugošo kiberuzbrukumu skaitu pandēmijas laikā.

ĪSUMĀ:

  • ECB vadītāja brīdināja: eirozonas ekonomika var piedzīvot nepieredzētu kritumu.
  • ASV būtiski pieaug bezdarbnieku skaits; nodarbinātības dienesti pārpludināti.
  • ES augstais pārstāvis norāda uz dalībvalstīs pieaugošo kibernoziegumu skaitu.
  • Britu pētnieki nāk klajā ar satriecošiem datiem par Covid-19 slimnieku mirstību.
  • Britu kapteinim par savāktajiem 30 miljoniem mārciņu - goda pulkveža pakāpe.

ECB: eirozonas ekonomika Covid-19 dēļ var piedzīvot līdz 12% kritumu
00:00 / 03:34
Lejuplādēt
Par to, ka koronavīrusa pandēmija radīs nopietnus ekonomiskos zaudējumus faktiski visām vīrusa skartajām valstīm, nešaubās neviens. Taču līdz šim prognozes par to, cik liels varētu būt kritums, ir bijušas ļoti dažādas. Kā ceturtdien brīdinājusi ECB vadītāja Lagarda, eirozonas ekonomika var piedzīvot nepieredzētu kritumu.

"Eirozonai stāv priekšā tāda apmēra ekonomikas samazināšanās, kāda miera laikā nav piedzīvota.

Koronavīrusa izplatības ierobežojošie pasākumi ir faktiski apturējuši ekonomisko aktivitāti visās eirozonas valstīs un citur pasaulē. Uzņēmēju un patērētāju noskaņojums ir strauji krities, prognozējot krasu ekonomiskās izaugsmes kritumu, kā arī darba tirgus apstākļu pasliktināšanos. Eiropas Centrālās bankas izveidotie izaugsmes scenāriji rāda, ka eirozonas iekšzemes kopprodukts šogad varētu kristies par 5% līdz 12%, atkarībā no tā, cik ilgi būs spēkā ierobežojošie pasākumi un cik veiksmīgi būs pasākumi ekonomisko seku mazināšanai uzņēmumiem un darbiniekiem. Pēc tam, kad šie ierobežojumi tiks atcelti, mūsu scenāriji rāda ekonomikas atveseļošanos, tomēr tās ātrums un apmēri joprojām ir neskaidri," atzina ECB vadītāja.

Visai spīdoša nākotne nav manāma arī otrpus Atlantijas okeānam, kur par spīti valdības īstenotajiem atbalsta pasākumiem dažādiem mazajiem uzņēmumiem turpina palielināties reģistrēto bezdarbnieku skaits. Pagājušās nedēļas laikā bezdarbnieku pabalstiem ir pieteikušies vēl vairāk nekā 3,8 miljoni cilvēki, kopējam skaitlim sešu nedēļu laikā pārsniedzot 30 miljonus.

Nodarbinātības dienestu biroji ir pārpludināti, un novecojušo datorsistēmu dēļ daudziem cilvēkiem savus iesniegumus tā arī nav izdevies noformēt.

Tikmēr arī ES augstais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels ceturtdien izplatījis paziņojumu, kurā norāda uz dalībvalstīs pieaugošo kibernoziegumu skaitu pandēmijas laikā. Tie ir gan mēģinājumi nelikumīgi iegūt personu datus, dažādu datorvīrusu izplatīšanas kampaņas, gan uzbrukumi infrastruktūras objektiem, kuri iesaistīti šīs krīzes pārvarēšanā, piemēram, slimnīcām. Tieši tāpēc visiem iespējamiem uzbrucējiem pieprasīts izbeigt šādu praksi, jo tas var novest pie jauniem upuriem. Pēc Borela vārdiem, visai pasaulei ir jābūt vienotai cīņā pret šo vīrusu, jo tas ir cilvēciskuma un vispārpieņemto kopīgo vērtību jautājums.

Visai satraucoša pētījuma datus ceturtdien publicējuši pētnieki no Edinburgas un Liverpūles universitātēm, kā arī Londonas Impērijas koledžas. Izanalizējot datus par gandrīz 17 000 Covid-19 slimnieku 166 Apvienotās Karalistes slimnīcās, konstatēts, ka mirstības līmenis ir pārsteidzoši augsts. Proti, 49% pacientu ir atlaisti mājās, 33% ir miruši, bet vēl 17% turpina ārstēšanos. Turklāt no personām, kuras pievienotas mākslīgās ventilēšanas aparātiem, mirušas  ir vairāk nekā puse jeb 53% pacientu. Atsevišķi eksperti jau norādījuši, ka šie dati ir tiešām iespaidīgi, taču šim pētījumam vēl ir nepieciešamas zinātniskās recenzijas.

No Lielbritānijas saņemtas arī kādas patīkamas ziņas. Pēdējā laikā plašu popularitāti ieguvušais Otrā pasaules kara veterāns, 99 gadus vecais kapteinis Toms Mūrs, pēc kura iniciatīvas tika savākti vairāk nekā 30 miljoni sterliņu mārciņu Nacionālā veselības dienesta (NVD) atbalstam, ir nosvinējis savu 100. dzimšanas dienu. Kā atzinība par paveikto Mūram ceturtdien piešķirta goda pulkveža pakāpe.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti