ECB brīdinājusi Latviju nepieņemt Krievijas naudu no Kipras

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Eiropas Centrālās bankas (ECB) pārstāvji brīdinājuši Latvijas amatpersonas, ka Latvijas bankās nevajadzētu pieņemt Krievijas noguldītāju naudu, kuru viņi varētu izņemt no finanšu problēmās nonākušās Kipras bankām, ziņo Honkongas laikraksts "South China Morning Post", atsaucoties uz aģentūru "Reuters".

Šādas naudas pieņemšana Latvijas bankās radītu problēmas Latvijai ar pievienošanos eiro zonai, sacījuši ECB pārstāvji.

"Mūsu Latvijas draugiem tika skaidri darīts zināms, ja viņi vēlas pievienoties eiro [zonai], viņiem nevajadzētu sniegt patvērumu Krievijas naudai, kas atstāj Kipru," "Reuters" citējis kādas eiro zonas valsts centrālās bankas anonīmas amatpersonas teikto, vēsta "South China Morning Post".

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis otrdien žurnālistiem noliedza, ka no ECB būtu saņemti šādi signāli. "Es pagaidām nevaru apstiprināt šādu informāciju. Manā rīcībā šādas informācijas nav, un arī finanšu ministram nav," teica premjers.

Viņš gan norādīja, ka Kipras krīze ir pievērsusi pastiprinātu uzmanību nerezidentu noguldījumu riskam. "Latvijas Banka un Finanšu ministrija ekspertu līmenī šo jautājumu ļoti intensīvi izskaidro Eiropas Komisijas un ECB pārstāvjiem, norādot uz tām būtiskajām atšķirībām, kas ir starp Latviju un Kipru," pastāstīja Dombrovskis.

Premjers uzsvēra, ka finanšu sektora loma ekonomikā Kiprā ir daudzkārt lielāka nekā Latvijā. "Mēs šajā gadījumā nevaram runāt par Latviju kā finanšu centru tādā izpratnē, kāda ir Kipra vai Īrija, vai savulaik Islande. Mums banku sektora īpatsvars ir daudz mazāks, turklāt bankas, kas strādā nerezidentu sektorā, saskaras ar daudz stingrākām kapitāla pietiekamības un likviditātes prasībām," klāstīja Dombrovskis.

"Mēs pašreiz neprognozējam nekādu būtisku papildu nerezidentu naudas pieplūdumu Kipras situācijas kontekstā," sacīja Dombrovskis.

Arī Finanšu ministrijā (FM) atzina, ka nav saņemti šādi signāli no ECB.

FM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis norādīja, ka Latvijas finanšu sektoram ir augstākas kapitāla likviditātes prasības nekā Eiropas Savienībā, kā arī stingri uzraudzības mehānismi. "Turklāt Latvijā pastāv speciālu pasākumu kopums tieši nerezidentu noguldījumu naudas plūsmas pārraudzībai," paskaidroja Jarockis.

FM pārstāvis arī uzsvēra, ka Latvijas regulējums nerezidentu uzraudzībā ir atbilstošs starptautiskajiem standartiem, ko ir atzinusi Eiropas Padomes "Moneyval" komiteja.

Jau ziņots, ka Kipras bankas ir nonākušas lielās finanšu grūtībās, tāpēc šai valstij ir nepieciešams starptautiskais aizdevums, kura nosacījumi paredz, ka varētu ierobežot lielo noguldījumu izņemšanu. Kipras bankās savus līdzekļus tur daudzi lielie noguldītāji no Krievijas, un Kipra tiek uzskatīta par vienu no lielākajiem Krievijas netīrās naudas atmazgāšanas centriem.

Latvija vēlas ieviest eiro no nākamā gada 1.janvāra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti