Pasaules panorāma

Vai ir iespējams Irānas "Maidans"?

Pasaules panorāma

Ieskats 5. oktobra "Pasaules panorāmas" tematos

Vai briti ilgojas pēc Eiropas Savienības?

Dzīves dārdzība nomāc, bet «Brexit» nevaino. Vai Lielbritānija ilgojas pēc Eiropas Savienības?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Drīz apritēs trīs gadi, kopš Lielbritānija ir aizgājusi no Eiropas Savienības un “Brexit” oficiāli ir stājies spēkā. Taču pēdējā laikā arvien vairāk uzvirmo runas par to, vai tas bija pareizs solis, ņemot vērā augošo inflāciju un budžeta grūtības ar kādām Lielbritānija patlaban sastopas. Mazāki tēriņi Briselei un līdz ar to vairāk naudas pašiem bija tas, pie kā apelēja “Brexit” atbalstītāji. Vai tagad briti ilgojas būt atpakaļ? 

Brīdis pēc jeb Londona novāc barjeras, sakopj ceļus un parkus, kur tūkstošiem cilvēki bēru ceremonijā atvadījušies no karalienes Elizabetes II. Lielās skumjas būs izsērotas, un nu, pamazām jāatgriežas ikdienā. 

Britiem tā šobrīd nebūt nav salda. Šo zemi pametusi ne tikai iemīļotā Elizabete, bet nesen arī kritusi Borisa Džonsona valdība, aug inflācija, kāpj enerģijas cenas, un jaunajam budžetam steidzami vajag papildinājumu. Jautājums, kur ņemt naudu, tiek risināts neredzēti karstās politiķu un sabiedrības debatēs. 

Nupat arī nežēlastībā ir kritis jaunās premjeres Lizas Trasas vadībā izstrādātais budžeta projekts ekonomikas problēmu risināšanai. Analītiķi tajā kā vissatraucošāko lietu saskatījuši to, ka britu valdība plāno mazāk apcirst izdevumus pašmājās, un, pat celt neapliekamo nodokļu summu bagātajiem, bet tā vietā paredz lielāku aizņemšanos ārpusē. Par to uztraukties sācis pat Starptautiskais Valūtas fonds.  Jau reaģējuši finanšu tirgi un būtiski iepretim dolāram vērtību zaudējusi britu mārciņa. 

Taču rietumu presē sāk skatīties “Brexit” virzienā, sakot, ka tas viss pierāda, ka Lielbritānija ar savu lēmumu pārsteidzās un Eiropas tirgu tai tomēr nevajadzēja atstāt.

Spānijā raksta, ka, izskatās – “Brexit” atbalstītāju solījumi būs sabrukuši un izstāšanās no Eiropas Savienības, lai iegūtu vairāk naudas, būs izrādījusies nopietna kļūda, jo tagad britiem vairs nav 27 valstu aizmugures un fondu, pie kā tverties, ja lietas paliek pavisam sliktas. 

Pagaidām īpašas nožēlas tieši par aiziešanu no Eiropas Savienības vismaz no britu valdības puses nedzird. Taču mediji jau pamanījuši, ka agrāk pret Eiropas Savienību ļoti kritiskā premjerministre Trasa, savu nostāju mīkstina. Viņa nesen Ņujorkā, Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) sanāksmes laikā ir tikusies ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, kur abi vienojušies, ka Trasa apmeklēs Eiropas kopienas samitu Prāgā. Tā ir Makrona radīta iniciatīva pie viena galda sēdināt valstis, kas ir Eiropas Savienībā un, tās, kas vēlas par tādām kļūt. Viņa pat esot izteikusies, ka nākamgad šādu sanāksmi varētu sarīkot Londonā. 

Taču Latvijas Televīzijas (LTV) satiktie londonieši neslēpj, ka nomāc dzīves dārdzība, taču visi uzreiz “Brexit” nevaino:

“Viss šobrīd ir dārgi – pārtika, gāze, elektrība, rēķini, ir augstas procentu likmes. Viss ir dārgs. Tā ir valdība, ekonomika. Es nezinu.”

“Es domāju, ka viss ir kļuvis dārgāks – pārtika, restorāni, un, man liekas, ka tas ir “Brexit” dēļ.”

“Es domāju, ka valsts ir saņēmusi to naudu, ko tā cerēja iegūt un bizness pilnīgi noteikti tiek galā. Ir virkne jautājumu, ko ir grūtāk risināt, piemēram, transporta jomā. Bet ar ekonomiku tādu, kāda tā ir tagad, patiesībā daudzas kompānijas ir pārliecinājušās, ka var rast noietu arī tepat uz vietas. Tātad, kā vienmēr, mums ir jāiet uz priekšu un viss jādara tik labi, cik vien varam.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti