Panorāma

"Diagnoze – vēzis": kā paziņot, ka cilvēks ir miris?

Panorāma

"Diagnoze – vēzis": vēža ķērāji – ģimenes ārsti

Kosmētikas ražotājs "Dzintars" uz maksātnespējas sliekšņa

«Dzintars» meklē investoru un domā par jaunas rūpnīcas celšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pēc maksātnespējas administratora Mareka Dika tiesai iesniegtā pieteikuma par kosmētikas ražotāja AS "Dzintars" pasludināšanu par maksātnespējīgu uzņēmums savu darbību pārtraukt negrasās. Tieši pretēji – tas turpinās iecerēto plānu pārdot veco padomju laika rūpnīcas ēku, lai iegūtu pietiekamus līdzekļus nodokļu parāda atmaksāšanai. Savukārt Valsts ieņēmuma dienests (VID) uzsver, ka pārlieku ilgi uzņēmums devis solījumus parādsaistības sakārtot. 

ĪSUMĀ:

  • Tiesai iesniegts pieteikums par "Dzintars" pasludināšanu par maksātnespējīgu.
  • Maksātnespējas administrators norāda, ka rūpnīcas pircējs ticis prezentēts, bet līgums nav saņemts.
  • VID norādīja, ka "Dzintars" jau ilgi sola, ka viss būs kārtībā, bet nekas nenotiek.
  • Uzņēmums savu darbību pārtraukt negrasās.
  • "Dzintars" pārdos veco rūpnīcu, tādā veidā atbrīvojoties no parādsaistībām.
  • Uzņēmumam ir investors no ārzemēm, kas izteicis vēlmi sadarboties.

«Dzintars» meklē investoru un domā par jaunas rūpnīcas celšanu
00:00 / 03:14
Lejuplādēt
"Dzintaru" spēcīgi skāra divas krīzes – 2008. gadā un 2014. gadā. Tā rezultātā krasi saruka tradicionālie tirgi – Krievija un Ukraina. Vēsturiskajam kosmētikas ražotājam kopš 2016. gada noteikts tiesiskās aizsardzības process, un pērn aprīlī šo termiņu pagarināja līdz 2020. gada aprīlim. Līdz ar maksātnespējas administratora pieteikumu tiesai par uzņēmuma maksātnespējas procesa uzsākšanu aizsardzības process gan tiek apturēts.

Maksātnespējas administratoram Marekam Dikam Latvijas Radio jautāja, kādēļ tieši šobrīd nolemts pasludināt "Dzintara" maksātnespēju, kā arī to, vai viņš bija informēts, ka uzņēmuma un potenciālā investora sadarbība pavisam drīz varētu vainagoties ar reālu darbību – vecās rūpnīcas pārpirkšanu.

"Pircējs kreditoriem (attīstības finanšu institūcijai "Altum" un VID) no "Dzintara" puses tika prezentēts, bet fundamentālu līgumu vai informāciju uzņēmums nevarēja iesniegt ne administratoram, ne arī VID. Nekas līguma formātā iesniegts netika. Turpmākā darbība būs atkarīga no nākamā administratora, ko tiesa iecels - kā risināsies visa tālākā virzība ar "Dzintara" zīmolu, rūpnīcu un vispār uzņēmuma pastāvēšanu," stāstīja Diks.

Kopš 2017. gada janvāra, kad tiesa apstiprināja uzņēmumam noteikt tiesiskās aizsardzības procesu, tā parāds nevis sarucis, bet palielinājies aptuveni divas reizes. Patlaban "Dzintara" nodokļa parāds ir 6,8 miljoni eiro, un no tiem 3 miljoni eiro ir valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas parādsaistības.

Valsts ieņēmuma dienesta ģenerāldirektores padomnieks Andrejs Vaivars stāstīja, ka lēmums tiesiskās aizsardzības procesu pagarināt bija pamatots.

VID ģenerāldirektores padomnieks Andrejs Vaivars
00:00 / 01:07
Lejuplādēt

"Ņemot vērā, ka jau līdz šim uzņēmums pārrunās ar VID ir nācis klajā ar dažādiem solījumiem un plāniem par to, kā parādsaistības tiks kārtotas. Tās ne tikai netiek kārtotas pienācīgā apmērā, bet joprojām palielinās. Turklāt liela daļa šī parāda ir sociālās iemaksas, kas nozīmē, ka uzņēmumā strādājošo sociālā aizsardzība ir apdraudēta. Tika pieņemts lēmums tiesiskās aizsardzības procesu vairāk nepagarināt. Ar šādiem plāniem, ka tūlīt viss būs kārtībā mēs saskaramies no "Dzintara" puses jau ilgu laiku, mēnešiem ilgi, un šobrīd, ja ņem vērā, ka nereti VID ir bijis spiets bloķēt kontus uzņēmumiem, kuru parāda apjoms sniedzas vairākos tūkstošos eiro. Tad šobrīd vēl vairāk paļauties uz solījumiem, ak tūlīt, tūlīt kaut kas būs, kad parāda summa ir nepilni septiņi miljoni eiro. To valsts budžets vairs nevar atļauties," stāstīja Vaivars.

Latvijas Radio sazinājās arī ar "Dzintara" valdes locekli, finanšu direktori Dagniju Maiki, kura atzina, ka notikuma gaita nebija pārsteigums, bet uzņēmums cerēja, ka nebūs līdz tam jānonāk. Maike uzsvēra, ka "Dzintars" ir ražošanas uzņēmums, dzīvs organisms, kas plāno savu darbu gadu uz priekšu. Mājasdarbu uzņēmums ir izdarījis – izmaksas samazinājis, un līdz ar rūpnīcas pārdošanu bija iecerēts atsvabināties no lielajām parādsaistībām 11 miljonu eiro apmērā. Vēsturisko rūpnīcu iecerēts pārdot par 10,8 miljoniem eiro.

"Ražotne strādā tādā pašā režīmā kā līdz šim. Mēs turpinām ražot, pārdot. "Dzintara" zīmols nepazūd, jo preču zīmes un visi patenti kā nemateriālais īpašums pieder [Iļjam] Gerčikova kungam (kompānijas patiesajam labuma guvējam). Pats būtiskākais ir tas, ka ar ēkas ražotnes pārdošanu, kas ir vecā tipa ēka... Mums tā nav vairs nepieciešams tik lielā apjomā. Mēs plānojam pārdzīvot šo posmu, vai nu nomājot telpas vai būvējot jaunu rūpnīcu, vai arī piesaistot investoru, kas ir izteicis vēlmi iesaistīties. Iespējams, notiks jaunas ražotnes būvniecība," stāstīja Maike.

Viņa pastāstīja, ka investors ir no ārvalstīm, bet detalizētu informāciju par to, kāda būs tālākā sadarbība, atklāt nevar:

"Pagaidām vienīgā informācija, kas ir man pieejama, ir tā, ka jaunais investors, kas grib ar mums strādāt, tiešām vēlas veidot jaunu uzņēmumu, sadarbību. Pagaidām ir šis scenārijs. Kāds tas būs, es vēl komentēt nevaru."

Maike Latvijas Radio apliecināja, ka uzņēmums plāno celt jaunu, kompaktāku rūpnīcu tepat Rīgā. Sīkākas detaļas pagaidām gan atklāt nevarot.

Savukārt Latvijas Kosmētikas ražotāju asociācija valdes priekšsēdētāja Ieva Plaude-Rēlingere Latvijas Radio norādīja, ka, no biznesa viedokļa raugoties, "Dzintara" lielākā vērtība ir preču zīmes un licences. Šī brīža Eiropas Savienības tirgū būs daudz fabrikas, kas vēlēsies saņemt pasūtījumus un ražot kosmētiku ar tik zināmu zīmolu. Maksātnespēja un jauna īpašnieka atrašana var būt ātrs un efektīvs risinājums ieilgušajām uzņēmuma problēmām.

KONTEKSTS:

"Dzintars" 2017.gadā strādāja ar 6,284 miljonu eiro apgrozījumu un cieta 1,766 miljonu eiro zaudējumus, liecina "Firmas.lv" informācija. 2018. gada pārskats vēl nav iesniegts. VID administrētais nodokļu parāds uz 2019. gada 7. oktobri bija 6 730 253 eiro.

"Dzintars" ir parfimērijas un biokosmētikas izstrādātājs un ražotājs, un tā produktu klāstā ir vairāk nekā 1000 veidu kosmētikas, parfimērijas produktu, kā arī dekoratīvās kosmētikas izstrādājumu. Kompānija ir reģistrēta 1991. gadā, un tās pamatkapitāls ir 2,817 miljoni eiro.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa 2016. gada 17. oktobrī ierosināja "Dzintara" tiesiskās aizsardzības procesa lietu. Uzņēmuma pārstāvji skaidroja, ka divas krīzes, no kurām viena bija 2008. gadā, bet otra 2014. gadā, veicinājušas "Dzintara" tradicionālo tirgu samazināšanos, pārdošanas apmēru kritumu un apgrozāmo līdzekļu trūkumu. Tādējādi uzņēmumam uzkrājušies parādi.

"Dzintara" patiesais labuma guvējs un valdes priekšsēdētājs ir Iļja Gerčikovs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti