Dzelzkalēja: ES un ASV būs ilgi strīdi par ĢMO

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropai sarunās ar ASV par  tirdzniecības un investīciju sadarbības līgumu būs grūti panākt tās nostājas maiņu attiecībā uz sabiedrības uzmanības centrā esošo jautājumu par ģenētiski modificētajiem organismiem (ĢMO) - tā secinājusi lauksaimnieku nevalstiskās organizācijas Zemnieku Saeima vadītāja Maira Dzelzkalēja pēc nesena ASV apmeklējuma, kura laikā viņa iesaistījusies diskusijās ar ASV amatpersonām un ekspertiem. 

Dzelzkalēja žurnālistiem stāstīja, ka šobrīd sarunas par tirdzniecības līgumu tikai turpinās un strīdīgākie aspekti šajā līgumā būs tieši par pārtikas produktiem, lauksaimniecību un ĢMO jautājumi.

ES un ASV viedokļi par ĢMO izmantošanu atšķiras, un atšķirība ir arī sabiedrības attieksmē - ASV iedzīvotāji par šiem jautājumiem interesējās mazāk nekā Eiropā, bet ražotājiem noteiktās prasības ir atšķirīgas un, lai aizliegtu kādu produktu, jābūt skaidriem pierādījumiem par tā kaitīgumu.

Savukārt Eiropa lēmumi bieži vien ir emocionāli un politiski, un ASV norāda, ka nav pierādījumu ĢMO kaitīgumam.

Lai panāktu līguma virzību, nāksies vienoties par kompromisiem, jo ES valstis nevar aizliegt ASV audzēt ĢMO, izmantot tos lopbarībā un tālāk izmantot citu produktu ražošanā.

Vienlaikus uzsvērts, ka līgums ir vajadzīgs, jo ASV un ES vēlas stiprināt ietekmi globālajā politikā un tirgū, veidojot savienību, kas var stāties pretī citiem strauji augošiem spēlētajiem, piemēram, Ķīnai un Brazīlijai.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti