Durbe paliek bez vienīgā bankomāta, mazpilsētas iedzīvotājiem jaunas neērtības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Durbes pilsēta palikusi bez vienīgā bankomāta un iedzīvotāji pauž neizpratni, kāpēc pilsētā vairs nav iespējams tikt pie skaidras naudas. Tikmēr „Luminor” bankā paskaidro, ka automāta atrašanās mazpilsētā vairs nav bijusi izdevīga. Tagad iedzīvotājiem jādodas uz blakus apdzīvotajām vietām, uz tuvāko degvielas uzpildes staciju, vai jāizņem skaidra līdzās Durbei esošajos Lieģos, kur atrodas „Swedbank” bankomāts.

Bankomāta atrašanās vieta pie veikala jau aizkrāsota un nekas vairs nelieca, ka šajā vietā Durbē atradies vienīgais automāts, kur izņemt skaidru naudu. Iedzīvotāji spriež, ka atstāt mazpilsētas centru bez bankomāta mūsdienās nav pārdomāti. 

Durbe paliek bez vienīgā bankomāta
00:00 / 04:28
Lejuplādēt

Otrs tuvākais bankomāts, ko apkalpo „Swedbank”, atrodas Lieģos, tā ir apdzīvota vieta netālu no Durbes un tieši tur atrodas novada dome. Durbes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Radzevičs saskata, ka

banku rīcību nosaka praktiski apsvērumi.

„Šobrīd skaidru naudu var izņemt Lieģos, pašvaldībā, kur atrodas "Swedbank" bankomāts. Spriežot, ka te bieži piebrauc inkasācijas mašīna, acīmredzot ir liels apgrozījums," teica Radzevičs. "Citu iespēju nav, bet jāsaka, ka tādas iespējas nav arī Dunalkā un Vecpilī. Visu nosaka apgrozījums, bankas jau izvērtē. "Swedbank" saskatīja iespēju te, varbūt otra banka „apvainojās”, bet tur atkal bija komisijas maksa.”

Ir arī sava specifika Durbei, jo tieši šobrīd ekonomiski aktīvs ir blakus esošais Lieģu ciems Tadaiķu pagastā.

"Luminor” bankas pārstāvis paskaidro, ka ikdienā iedzīvotāji Durbes novadā galvenokārt izmantojuši „Luminor” bankomātus, kas atrodas Grobiņā un Liepājā. Tas, visticamāk, saistīts ar viņu darbavietu vai nedēļas nogales paradumiem. Šobrīd Latvijā ir novērojama tendence, ka vietām dažādu banku bankomāti ir atrodas blakus, bet ir teritorijas, kur to nav vispār. Pārskatot savu bankomātu tīklu Latvijā, „Luminor” banka izvērtējusi to lietošanas biežumu un citus aspektus.

 „Transakcijas bija būtiski zemākas nekā citos bankomātos, mazāk nekā vidēji citās vietās," teica „Luminor” bankas privātpersonu apkalpošanas vadītājs Normunds Rudzītis. "Lietošanas daudzums un biznesa rentabilitāte bija arguments, kāpēc bankomāts tika noņemts.”

Banka pievērsusi arī uzmanību, kādas klientiem ir alternatīvas un skaidras naudas pieejamība,

sacīja Rudzītis. „Durbes klientiem tuvākais bankomāts ir Grobiņā un Liepājā. Eksistē arī naudas izņemšanas punkts degvielas uzpildes stacijā „Kings”, kas atrodas Durbē, kur cilvēks var vienā reizē izņemt skaidrā naudā simts eiro," viņš piebilda.

Situācijas, ka tāda mazpilsēta kā Durbe paliek bez neviena bankomāta, liek jautāt par mūsdienu pakalpojumu pieejamību cilvēkiem. 

„Kopējās tendences Eiropā, Skandināvijā un Baltijā liecina, ka ir jāizskata kopēja bankomātu tīkla iespējamība," teica Rudzītis. "Tāds sadarbības modelis ļautu skatīties ne tikai no vienas bankas interesēm, bet visa finanšu sektora un visas tautsaimniecības interesēm.  Tas ļautu valstij ņemt dalību, varbūt pat subsidēt bankomātus attālākās vietās, kur biznesa vajadzību neredz bankas, bet valstiski tas būtu nozīmīgi.”

Vai un kad Latvijā varētu ieviest vienotu bankomātu tīklu, pagaidām nav zināms.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti