Rīta Panorāma

Līgo droši!

Rīta Panorāma

Intervija ar Mārtiņu Bičevski

Intervija ar Jāni Dūklavu

Dūklavs sola cīnīties pret krasu kadastra vērtības kāpumu lauku zemei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) ir neizpratnē par Valsts zemes dienesta (VZD) aprēķiniem, kas palielina lauksaimniecības zemes kadastrālo vērtību dažviet par 30% - 50%, un sola cīnīties pret šiem noteikumiem.

Intervijā LTV raidījumam „Rīta Panorāma” ministrs sacīja, ka dažviet lauku zemes kadastra vērtība saskaņā ar VZD jaunajiem aprēķiniem pieaugtu pat par 80%.

Dūklavs atzina, ka VZD aprēķini balstās uz iepriekš apstiprināto formulu, taču norādīja, ka viņš tādu formulu un tās rezultātus nevar atbalstīt.

Tāpat ministrs pauda pārliecību, ka Saeima sasauks ārkārtas sēdi, lai pieņemtu „iestrēgušos” lauksaimniecības zemes iegādes ierobežojumus, kurus parlaments cerēja pieņemt līdz Jāņiem, taču atbildīgās komisijas kvoruma trūkuma dēļ to nevarēja iekļaut pēdējā pavasara sesijas plenārsēdē.  

„Esmu pārliecināts, ka deputāti sapratīs šī jautājuma svarīgumu,” pauda ministrs.

Jau ziņots, ka valdība nolēma atlikt Zemes dienesta izstrādāto jauno kadastra vērtību projektu, saskaņā ar kuru lauksaimniecības zemju vērtība vidēji pieaugu par 30%. Taču VZD  pārliecināts, ka tā aprēķini par zemju vērtību ir pamatoti, un gatavs savu pozīciju aizstāvēt.

Saskaņā ar likumu VZD, balstoties uz tirgus informāciju, sniedz apstiprināšanai valdībā kadastra vērtību projektu. No kadastrālās vērtības atkarīgs nekustamā īpašuma nodoklis, nodevas, ja mainās zemes īpašnieks, tā ietekmē arī piespiedu nomas maksas aprēķināšana, to ņem vērā nomas maksas aprēķinos.

Saskaņā ar VZD aprēķiniem kadastra vērtības dažviet varētu pieaugt par 40% - 50%, un valdība diskusijas atlika uz divām nedēļām nodokļu jautājumu dēļ.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti