Rīta Panorāma

Raimonda Tigula "Lec, saulīte"

Rīta Panorāma

telefonintervija ar Aleksandru Molokovski

Telefonintervija ar Jānis Dūklavs

Dūklavs lūgs Kučinski izsludināt laukos ārkārtas situāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un Zemnieku savienība) otrdien, 26. jūnijā, lūgs premjeru Māri Kučinski (Zaļo un Zemnieku savienība) izsludināt laukos ārkārtas situāciju.

Sarunā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” Dūklavs norādīja, ka jau ilgu laiku laukos vērojamais sausums ir nodarījis lielu postu. “Sausums ir nodarījis būtisku kaitējumu graudaugiem, sakņaugiem. Biju ābeļdārzā, kur stādījumi ir gājuši bojā. Skāde pašlaik ir liela,” norādīja Dūklavs. Arī attiecībā uz vasarājiem situācija ir slikta.

Ministrs gan atzina, ka pašreiz ar lauksaimniekiem ir vienošanās par to, ka viņi šobrīd kompensāciju no valsts neprasīs. Taču ārkārtas situācija ir nepieciešama, lai pret zemniekiem novados, kas lūdz izsludināt ārkārtas situāciju, nebūtu sankciju no bankām pret kredītsaistībām.

Kopumā 25 pašvaldības ir lūgušas izsludināt ārkārtas situāciju.

Līdz pirmdienas, 25.jūnija, plkst.12.30 izsludināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā ir lūgušas Ventspils novada, Kuldīgas novada, Madonas novada, Cesvaines novada, Aknīstes novada, Kandavas novada, Ērgļu novada, Talsu novada, Varakļānu novada, Gulbenes novada, Pāvilostas novada, Neretas novada, Tukuma novada, Nīcas novada, Rēzeknes novada, Aizputes novada, Viesītes novada, Alsungas novada, Rundāles novada, Tērvetes novada, Balvu novada, Salas novada, Baltinavas novada, Engures novada un Jaunjelgavas novada pašvaldības.

KONTEKSTS:

Šogad kopš maija Latvijā valda sausums, kas ir izkaltējis dažādas kultūras, vietām iznīcinot, iespējams, pat vairāk nekā pusi no gaidāmās ražas. Īpaši valgmes trūkumu izjūt dārzkopji, dārzeņu audzētāji un graudkopji.

Kuldīgas un Ventspils novads bija pirmās pašvaldības, kas rosināja Ministru kabinetu izsludināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā.

Pēc zemkopības ministra Jāņa Dūklava (Zaļo un zemnieku savienība) un premjera Māra Kučinska (Zaļo un zemnieku savienība) sarunas nolemts 26.jūnijā sasaukt Krīzes vadības padomes sēdi. Premjers arī pauda - ja ārkārtas situācijas izsludināšana sausuma dēļ palīdzēs zemniekiem nebankrotēt, tad tas jādara.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti