Krustpunktā

Deputāti: KNAB vārds pēdējā laikā saistās ar strīdiem, ne izmeklētām lietām

Krustpunktā

Satiksme un drošība uz ceļa. Atbild Valsts policijas pārstāvis

Dūklavs: Atbalsta pasākumi piensaimniekiem saistās ar ražošanas nepalielināšanu

Dūklavs: Līdz septembra vidum jābūt skaidrībai, kā maksās ES atbalstu piena ražotājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ekspertu komisijai līdz septembrim ir jāizstrādā kritēriji nupat iedalītā 350 miljonu eiro atbalsta piešķiršanai piena nozarē, to Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un zemnieku savienība).

Eiropas Komisija (EK) šonedēļ nolēma piensaimnieku atbalstam piešķirt kopumā 500 miljonus eiro.

No tiem 150 miljoni eiro paredzēti piena ražošanas samazināšanai. Piena ražošanas saimniecībām šim atbalstam būs jāpiesakās Eiropas Komisijā caur speciālu šim nolūkam izstrādātu shēmu. "Komisija izvērtēs un attiecīgi reaģēs ar atbalsta lielumu konkrētai saimniecībai,” skaidroja ministrs.

Savukārt 350 miljoni eiro paredzēti apjoma nepalielināšanai un strukturāliem pasākumiem. No tiem 9,76 miljoni eiro paredzēti Latvijai. Šo atbalstu piensaimnieki varēs saņemt pēc konkrētiem kritērijiem, kurus izstrādās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ekspertu komisija.

ES dalībvalstu ekspertu komisija jau sākusi darbu un pēc pāris nedēļām jau varētu būt kādas iestrādes. EK likusi noprast, ka ekspertu komisijai uzdotais jāpaveic līdz šā gada septembra vidum. "Līdz septembra vidum ir jābūt pilnīgai skaidrībai, kā mēs šo naudu maksājam," teica Dūklavs.

"Šis nebūs tik vienkārši saņemams atbalsts kā iepriekš (..), kad mēs pati valsts varējām nolemt, kā mēs šo naudu dalīsim. Nebija nekādi kritēriji no malas, no Eiropas puses noteikti. Šoreiz būs diezgan lielas diskusijas par kritērijiem," sprieda Dūklavs.

Tāpat ES dalībvalstīm ļauts no nacionālā budžeta atbalstīt savus piensaimniekus, atvēlot tikpat lielu atbalstu kā no ES kopējā budžeta, ja valsts tādus tēriņus var atļauties. Pagaidām par šādu iespēju ar kolēģiem valdībā nav spriests, atzina ministrs.

"Zinu, ka ar [valsts] budžetu nav vienkārši. Gribu teikt, ka ir sarežģīti. Vai tas būs iespējams vai nē – to pārrunāsim, kad tiksimies," noteica Dūklavs.

Jau ziņots, ka, lai stiprinātu krītošo piena cenu dēļ novājināto piensaimniecības nozari ES, EK piensaimniekiem pirmdien, 18.jūlijā piedāvāja 500 miljonu eiro lielu atbalstu.

Tāpat vēstīts, ka visā Eiropā krīze piena ražošanas nozarē vērojama vismaz pāris gadus un šogad jo īpaši liela ir piena pārprodukcija. Tā radusies gan Krievijas noteiktā pārtikas produktu embargo, gan piena kvotu atcelšanas dēļ. Piensaimniekiem situāciju vēl skaudrāku padara piena cenu kritums par teju 40% pēdējo divu gadu laikā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti