Panorāma

Ārlietu ministrijai pārmet pārāk lēnu reakciju

Panorāma

Eirovīzija nedzirdīgajiem

Dūklavs par atbalstu zivrūpniekiem

Dūklavs: Krievijas sankciju gadījumā Latvijas zivrūpniekiem maz cerību uz ES atbalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ja Krievija tiešām noteiks zivju konservu importa aizliegumu, uz Eiropas Savienības institūciju atbalstu varam daudz necerēt, atzīst zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, norādot – noteikti lūgs valdības atbalstu tiem Latvijas zivrūpniekiem, kuru bizness balstās uz šprotu eksportu. 

“Es obligāti rosināšu, jo tā kā mēs, neviens cits neražo. [..] Bet skaidrs, ka Eiropa mums tik vienkārši nepalīdzēs,” atzina ministrs.

“Eiropa skata to jautājumu tā – jums bija risks, uzņēmēji nepietiekami izvērtējuši šo risku, [..] vajadzēja ātrāk domāt un vienā maisiņā visas olas nekrāmēt,” sacīja ministrs 

Lai arī oficiāls paziņojumu par zivju konservu importa aizliegumu Latvija vēl nav saņēmusi, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) rīcībā esošā informācija liecina, ka ierobežojumi stāsies spēkā jau tuvākajā laikā.

“Rezultātiem vajadzētu būt sliktiem. [..] Pareizi jau saka mūsu uzņēmēji - tam nekāda sakara ar produkcijas kvalitāti, ar to, ka tā zivtiņa, ko sūtām, būtu slikta,” saka Duklāvs.

Dūklavs gan norāda, ka jau notikušas pirmās sarunas par virzību uz Ķīnas tirgu un rezultāti ir cerīgi, tomēr tirgus virziena maiņa ir laikietilpīgs process. Piensaimniekiem iekļūšana Ķīnas tirgū prasījusi teju gadu, turklāt arī ievērojamas investīcijas, ko mazākie ražotāji nevar atļauties.

Jau vēstīts, ka Latvijas zivsaimniekiem smags bijis jau viss pēdējais gads, un Krievijas noteiktie importa ierobežojumi var izrādīties izšķirošais trieciens, uzskata nozares pārstāvji, uzsverot – jaunu tirgu meklējumi ir smags pārbaudījums. Dūklavs  sola palīdzību, bet pagaidām atturas minēt konkrētus nozares atbalsta pasākumus.

PVD ieskatā Krievijas lēmums noteikt zivju konservu importa aizliegumu no Latvijas un Igaunijas ir politisks. Krievija tuvākajā laikā aizliegs ievest zivju produkciju no Latvijas un Igaunijas. Šādu lēmumu ir pieņēmis Krievijas veterinārais un fotsanitārais dienests „Rosseļhoznadzor” pēc konsultācijām ar Latvijas un Igaunijas kolēģiem. Krievija norāda, ka Latvijā un Igaunijā ir sistemātiski pārkāpumi zivju rūpniecībā, tāpēc ir pamats aizliegt to importu Krievijā.

Līdz šim zivju produkcija bija viena no retajām pārtikas nozarēm, pret kuru Krievija nebija ieviesusi sankcijas, kuras bija kā atbilde ES, ASV, Austrālijas, Kanādas un Japānas ieviestajām sankcijām pret Krieviju.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti