Rīta Panorāma

Grafikas izstāde "Lēciens"

Rīta Panorāma

Intervija ar prezidenta padomnieku Andri Piebalgu

Intervija ar Zemkopības ministru Jāni Dūklavu

Dūklavs: Ķīnas pārtikas sertificēšanas pārbaudes ir pat stingrākas nekā ES vai Krievijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ķīnas pārtikas uzraugu kontrole, lai izsniegtu sertifikātus produktu ielaišanai Ķīnas tirgū, ir stingrākas nekā jebkuras Eiropas Savienības (ES) vai Krievijas pārbaudes, un šīs valsts tirgus iekarošanai uzņēmumiem ir nopietni jāgatavojas, LTV „Rīta Panorāmai” atzina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Pagaidām sertifikātu eksportam uz Ķīnu saņēma piena pārstrādātājs “Food Union”, kas plāno  sākt produkcijas eksportu uz Ķīnu jau pavasarī. Pagājušajā nedēļā veiksmīgi pabeigts  sertifikācijas process.  

Līdz lielajam piena upēm, kas plūdīs uz Ķīnu, vēl jāpagaida, bet ir pirmās labās ziņas, to komentēja ministrs, norādot, ka vēl trīs uzņēmumi ir pieteikušies atļauju saņemšanai eksportam uz Ķīnu un tagad gaida pārbaudītājus.

Produktu daudzums, ko Ķīna gatava iepirkt, ir ļoti liels, bet jautājums ir, vai uzņēmējiem izdosies vienoties par cenām, par loģistiku, jo ceļš nav tuvs, jautājumu ir daudz, atzina ministrs.

Viņš pauda pārliecību, ka Latvijas uzņēmumi „ir labā profesionālā un tehniskā līmenī” un atļauju saņemšanai nevajadzētu sagādāt problēmas, taču tik stingra pārbaude, kādu sarīkoja Ķīnas pārtikas uzraugi, nav redzēta ne no ES, ne no Krievijas puses.  

Jau ziņots, ka podukcijas eksportu uz Ķīnu “Food Union” plāno sākt jau šā gada martā. Galvenās eksporta preces būs saldējums, smērsieri un sviests. Tiesa, cik lielu pienesumu sadarbība ar Ķīnu Latvijas uzņēmumam dos finansiālā jomā, pagaidām puses neatklāj. Ar Ķīnas tirgu piena nozare cer aizvietot Krievijas tirgu, kas zaudēts augustā, kad Maskava, atbildot uz Ukrainas krīzes dēļ noteiktajām ES sankcijām, aizliedza ievest pārtiku no ES. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti