Krustpunktā

Nozares pārstāvji ideju par TV5 zīmola atpirkšanu vērtē kā labu un apsveramu

Krustpunktā

Valdība apstiprināta, ko sagaidīt no tās? Vērtē Juris Rozenvalds un Aigars Freimanis

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs cer uz PVN likmes samazināšanu pārtikai

Dūklavs arvien cer panākt zemāku PVN likmi pārtikai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un zemnieku savienība) arvien cer uz pievienotās vērtības nodokļa (PVM) likmes samazināšanu pārtikas produktiem. To ministrs atzina Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā".

Pēc ministra teiktā, līdz šim par valsts budžetu atbildīgās Finanšu ministrijas (FM) nostāja bija noraidoša jautājumā par iespēju pazemināt PVN likmi pārtikai. Taču tagad FM apsolījusi vērtēt šādu iespēju un rēķināt, cik liels robs varētu būtu budžetā.

Ministrs norādīja, FM solījusi vērtēt šo iespēju pēc Latvijas Lauksaimniecības universitātes pētījuma, kur parādīts, ka pēc PVN samazināšanas pārtikai, nosakot produktiem dažādas nodokļa likmes, tostarp 15% PVN likmi, budžets varētu zaudēt ap 35 miljonus eiro. Šie ir finansiālie zaudējumi, neņemot vērā iespējamos ieguvumus.

"Redzēs, kā veiksies turpmākās sarunās ar Finanšu ministriju. Mēs neesam atmetuši to domu un turpināsim to darīt [uzstāt uz PVN likmes samazināšanu pārtikai]," noteica zemkopības ministrs.

Jau vēstīts, ka par iespēju samazināt PVN likmi pārtikas produktiem tiek spriests gadiem. Baidoties par budžeta ieņēmumu samazinājumu, valdība pērn sākumā noraidīja iespēju  21% PVN likmes vietā pārtikai piemērot samazināto - 12% likmi.

FM toreiz norādīja, ka samazinātās PVN likmes piemērošana pārtikas produktiem, lai atbalstītu mazāk turīgo iedzīvotāju grupu, nav efektīvs instruments. Lai gan mazturīgākie iedzīvotāji proporcionāli tērē vairāk pārtikai nekā turīgākie iedzīvotāji, rēķinot absolūtos skaitļos, lielāku ieguvumu no samazinātās likmes pārtikas produktiem iegūst tieši turīgākās mājsaimniecības.

Turklāt PVN likmes samazināšana praktiski neietekmētu pārtikas preču cenu un līdz ar to nedotu vēlamo efektu iedzīvotāju maksātspējas uzlabošanā, iepriekš prognozēja FM.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti