Dronus Latvijas tautsaimniecībā izmanto aizvien plašāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijā strauji attīstās dronu jeb bezpilota gaisa kuģu sistēmu nozare. Pie tam dronus izmanto ne tikai izklaidei – fotogrāfiju izgatavošanai vai TV un kino filmēšanai, bet daudzās ekonomikas nozarēs – lauksaimniecībā un mežsaimniecībā, nekustamajos īpašumos, celtniecībā, enerģētikā un citās. Droniem nav nepieciešams veidot jaunu infrastruktūru un, piemēram, mežsaimniecībā drons, apsekojot izcirtumus, iepriekš cilvēka veikto darbu padarīs daudz ātrāk un precīzāk.

Dronus tautsaimniecībā izmanto aizvien plašāk
00:00 / 05:06
Lejuplādēt

Vieni no pirmajiem Latvijā pirms 10 gadiem dronus sāka izmantot mērniecības un meža taksācijas uzņēmums "Metrum". Uzņēmuma valdes loceklis Māris Krievs stāstīja, ka droni un to programmatūra strauji attīstījušies pēdējo piecu gadu laikā, līdz ar to samazinājušās arī izmaksas, un droni tiek izmantoti galvenokārt datu ievākšanai.

"Ir lāzerskenēšanas dati, kur objektiem gan attālumus var mērīt, arī ortofoto datus, un tad šīs datu kombinācijas mēs izmantojam trīsdimensiju modeļu veidošanai un tālāk jau topogrāfijas sagatavošani kadastrālajā uzmērīšanā. Protams, mums vēl ir citas nozares, kas ir meža apsaimniekošana, kur mēs iegūstam ne tikai ortofoto, bet arī spektrālos datus, kur jau mēs varam noteikt koku sugas, veselības stāvokli un tamlīdzīgus parametrus, kas palīdz mežsaimniecībā.

Vēl viena ļoti liela nozare ir lauksaimniecība, kur jau šobrīd dronus arī izmanto, kurā vietā vai kādus minerālmēslus vairāk piebērt," sacīja Krievs.

Dronu lietošanai Eiropas Savienībā (ES) ir vienots regulējums, un šo procesu Latvijā uzrauga Civilās aviācijas aģentūra (CAA), kuras mājaslapā droni jāreģistrē.

"Piereģistrējoties tiek iegūts tā saucamais bezpilota gaisa kuģa sistēmas numurs, ar kuru vienkārši ir jāmarķē drons, lai pēc tam, ja ir nepieciešams, var atrast, kurai personai šis drons pieder. Un tālāk jau atkarībā no tā, cik liels ir šis drons un kurā vieta tiek veikti lidojumi, var nākties nokārtot vienas vai citas pārbaudes jeb eksāmenus, kā arī iegūt atļaujas no CAA vai arī attiecīgā objekta tuvumā no šī objekta pārstāvja. Un tad, attiecīgi klikšķinot uz katru no zonām, var redzēt, ar ko lidojumi ir jāsaskaņo. Ja šādu zonu nav un cilvēks ir iepazinies ar vispārīgajām prasībām – cik augstu var veikt lidojumu, cik tuvu trešajām personām –, un viņš to ievēro, tad nekādi papildu saskaņojumi nav nepieciešami. Savukārt, ja, piemēram, vēlas veikt lidojumus augstāk, nekā tas ir atļauts, tuvāk cilvēkiem vai ārpus tiešās redzamības, proti, tad, kad pašu dronu vairs neredz, tad jau ir jāsaņem ekspluatācijas atļauja no CAA, jāveic riska novērtējums,  un tad tas pasākums paliek jau nopietnāks un sarežģītāks," klāstīja CAA Bezpilota gaisa kuģu lidojuma drošuma nodaļas vadītājs Ilmārs Ozols.

Lauksaimniecībā dronus var izmantot gan meliorācijas sistēmu un augsnes mitruma uzraudzībai, gan citām vajadzībām. Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) mācību un pētījumu saimniecības "Vecauce" vadītājs Indulis Ieviņš stāstīja, ka pērn sākti izmēģinājumi ar dronu izmantošanu, piemēram, augu masas noteikšanā un bioloģisko augu aizsardzības līdzekļu kaitēkļu apkarošanai.

"Teiksim, ir citu kukaiņu oliņas... Nevis tā kā ar pesticīdiem, kad nomiglo, tad tur viss pagalam, bet, lai invāzijas gadījumos varētu precīzi ietekmēt tos kaitīgos kukaiņus. Arī lakstu puvi, – nebojājot augus, nebraucot pa lauku, bet pa virsu nelielā augstumā var tos laukus labi apstrādāt. Piemēram, ja laukus apdrošina, visu jau nenostaigāsi. Ja paši apdrošinātāji palaiž dronu un sabildē, pretī ir programma, kas pati uzmēra bojātos laukumus, tad pāris minūšu laikā var pateikt konkrētu platību, kas atbilst apdrošināšanas gadījumam," stāstīja Ieviņš.

Ozols stāstīja, ka šobrīd norit darbs, lai samazinātu dronu saskaņošanas laiku, kā arī ar noteiktu regulējumu samazinātu incidentu skaitu gaisā.

"Ir nesaskaņoti lidojumi lidlauku tuvumā, kur tiek radīts vistiešākais apdraudējums pilotējamai aviācijai. Tātad lidlauki ir ļoti bīstama vieta. Tad, protams, ir daudz pārkāpumu lietu dažādu militāro objektu tuvumā. Publiskajos pasākumos vēlas lidot, filmēt, nesaskaņojot šīs darbības ar organizatoriem. Un tad attiecīgi šobrīd tiek strādāts pie pārvaldības un uzraudzības sistēmas, lai ar šo informāciju varētu ātrāk, ērtāk apmainīties, lietotājs varētu izpildīt visas tās prasības, un tas neaizņemtu pārāk daudz laika un cita veida resursus," norādīja CAA pārstāvis.

Dronus var izmantot, gan piegādājot sūtījumus un kravas, arī dabas aizsardzībā – putnu ligzdošanas vietu un ūdenstilpņu apsekošanai lieguma laikā, gan publisko pasākumu un svarīgu objektu drošības nodrošināšanai un daudzās citās jomās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti