Drīzumā ieviesīs saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai nodokļu maksātājiem vienkāršotu nodokļu nomaksu, tiks ieviests saimnieciskās darbības ieņēmumu konts. To paredz Saeimas trešdien, 16. jūnijā, galīgajā lasījumā pieņemtie likuma "Par nodokļiem un nodevām" grozījumi. Tie stāsies spēkā ierastajā kārtībā – pēc izsludināšanas un publicēšanas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", informēja Saeimas Preses dienestā.

Vienkāršots nodokļa nomaksas risinājums paredzēts kā brīvprātīga iespēja nodokļu maksātājiem nodokļa nomaksā izmantot īpašu saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu. 

Saimnieciskās darbības ieņēmumu konts paredzēts, lai no saimnieciskās darbības gūtajiem ieņēmumiem aprēķinātu, ieturētu un uzskaitītu nodokļa maksājumus un pārskaitītu tos vienotajā nodokļu kontā. 

Izmantojot vienkāršoto risinājumu, vairs nebūs jāiesniedz attiecīgo nodokļu likumos paredzētās nodokļu un informatīvās deklarācijas, kā arī pašam nodokļu maksātājam nebūs jāaprēķina maksājamā nodokļa summa un jāveic nodokļa samaksa. 

Par saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu nodokļu maksātājs varēs pieteikt kontu, kurš nav viņa pamatkonts un kurš ir atvērts kredītiestādē, kas saviem klientiem piedāvā šādu pakalpojumu. Vienu saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu varēs izmantot dažādu nodokļu režīmu piemērošanai. Kontu varēs mainīt uz citu kontu tajā pašā vai citā kredītiestādē, nodrošinot vienkāršotā nodokļa samaksas risinājuma un nodokļa iekasēšanas nepārtrauktību. 

Grozījumi noteic vienkāršotā nodokļa nomaksas risinājuma izmantošanas nosacījumus, darbības uzsākšanas, izbeigšanas un apturēšanas, kā arī izmaiņu veikšanas kārtību, kā arī gadījumus, kad Valsts ieņēmumu dienesta (VID) jaunā risinājuma izmantošanu varēs arī atteikt.

Vienkāršota nodokļu nomaksas iespēja palīdzēs radīt motivējošu vidi nodokļu samaksai, mazināt administratīvo slogu, ierobežot ēnu ekonomiku, radīt modernu un uz jaunākajām tehnoloģijām balstītu nodokļu administrēšanas rīku, tādējādi sekmējot mazā biznesa attīstību, teikts likuma grozījumu anotācijā.

Jauno risinājumu administrēs VID sadarbībā ar kredītiestādēm, un nodokļa maksātājs vienkāršotajam risinājumam varēs pieteikties, iesniedzot iesniegumu VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā. 

Finanšu ministrijas informācija liecina, ka jaunās sistēmas ieviešanai un izmaiņu veikšanai esošajās VID informācijas sistēmās nepieciešami 800 000 eiro, norādīts grozījumu anotācijā. 

Saeima trešdien, 16. jūnijā, galīgajā lasījumā pieņēma arī saistītus grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, grozījumus Finanšu stabilitātes nodevas likumā un grozījumus Kredītiestāžu likumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti