Drēbēm ir jākalpo ilgāk – Eiropas Komisija ķersies pie apģērbu industrijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas atkarību no Krievijas energoresursiem var mazināt arī aprites ekonomika. Tā uzskata Eiropas Komisija (EK), kas šonedēļ nāca klajā ar vairākiem priekšlikumiem par to, kā padarīt dažādu preču ražošanu videi draudzīgāku un energoefektīvāku. Liels uzsvars tiek likts arī uz apģērba kvalitātes paaugstināšanu un pārstrādi, jo pašlaik tikai 1% no tekstilizstrādājumiem pasaulē tiek pārstrādāts.

Drēbēm ir jākalpo ilgāk – Eiropas Komisija ķeras pie apģērbu industrijas
00:00 / 04:26
Lejuplādēt

Apģērbam, elektroprecēm, celtniecības materiāliem un daudz kam citam ir jākalpo ilgāk un jābūt vieglāk pārstrādājamam vai salabojamam. Tāds ir Aprites ekonomikas rīcības plāna vadmotīvs, ko trešdien publicēja EK.

Statistika liecina, ka jau pašlaik spēkā esošās ekodizaina prasības pagājušajā gadā ir palīdzējušas patērētājiem ietaupīt 120 miljardus eiro un samazināt elektroenerģijas patēriņu par 10%. Jaunās prasības ies vēl tālāk – ieviešanas gadījumā līdz 2030. gadam tās ļaus ietaupīt enerģijas apjomu, kas ir līdzvērtīgs pašreizējām gāzes piegādēm no Krievijas.

"Viedtālrunim nav jāpārstāj darboties tikai tāpēc, ka tā baterija vairs nav laba. Piemēram, šim telefonam nemaz nav iespējams nomainīt bateriju, ja vien es to neaiznesu tur, kur to pilnībā izjauc. Ir jābūt tā, kā agrāk: izņem veco un ieliec jauno. Kādēļ gan ne? Telefonus vajadzētu arī atjaunot caur bezvadu internetu, lejupielādējot jaunāko programmatūras versiju. Tā vietā šobrīd ar katru atjauninājumu telefons kļūst lēnāks, šādi spiežot patērētājus nopirkt jaunu aparātu.

Mēs varam daudz ko darīt. Arī tad, ja salūst jūsu trauku mazgājamā mašīna, jums ir jābūt iespējai nomainīt tās motoru. Arī apģērbam, ko mēs velkam, ir jākalpo ilgāk par trim mazgāšanas reizēm,"

norādīja EK priekšsēdētājas izpildvietnieks Franss Timmermanss.

EK rosina izveidot digitālo produktu pasi. Tajā būtu jānorāda informācija par ražošanas procesu, atbilstību vides prasībām, kā arī ierīču gadījumā par to, cik viegli tās ir salabot.

Timmermanss uzskata, ka uzņēmumiem būtu arvien vairāk jādomā par to, kā tirgot pakalpojumus, nevis preces. Proti, tie varētu pārdot apgaismojumu, nevis spuldzes, un pārvietošanos, nevis automašīnas.

Bet kā pirmais mērķis ir izraudzīta apģērbu industrija. Eiropas Savienības (ES) vides komisārs Virgīnijs Sinkēvičs saka, ka drēbēm ir jākalpo ilgāk un jābūt ražotām no materiāliem bez mikroplastmasas.

"Patērētāji vēlas, lai augsti kvalitatīvs tekstils kalpotu ilgāk, lai to varētu viegli salabot vai nodot pārstrādei. Viņi vēlas, lai tiktu sakārtots arī atkritumu jautājums.

Cilvēki prasa, lai ātrā mode vairs nebūtu modē. Tāpat cilvēkiem ir apnicis, ka ierīces pārstāj darboties, tiklīdz beidzas garantijas termiņš, un tās ir grūti vai neiedomājami dārgi salabot.

Iedzīvotāji vairs negrib būt par daļu no problēmas. Viņi vēlas būt par daļu no risinājuma, un šī pakotne palīdz to sasniegt," teica Sinkēvičs.

Viena no milzīgām problēmām ir nepārdoto apģērbu izmešana atkritumu poligonos un sadedzināšana. Dati liecina, ka katru sekundi atkritumos nonāk aptuveni viena kravas automašīna ar apģērbu.

Turklāt eiropieši ir sākuši valkāt drēbes uz pusi īsāku laiku nekā pirms 20 gadiem. Lētu apģērbu mēdz izmest jau pēc 7–8 uzvilkšanas reizēm. Tādēļ vidēji katrs eiropietis rada 11 kilogramus tekstila atkritumu gadā.

"Lētas preces rada daudz problēmu, jo tās varētu būt ražojis ļoti lēts darbaspēks. Tajos varētu būt izmantotas ļoti zemas kvalitātes ķīmiskās vielas. Par šīm problēmām nevajadzētu aizmirst. Tādēļ mēs palīdzam atrasināt abus jautājumus un šādi ļaujam cilvēkiem ietaupīt," sacīja ES vides komisārs.

Nevalstiskā organizācija "Changing Markets Foundation" uzskata, ka svarīgākais priekšlikums šajā pakotnē ir maksas ieviešana tādiem lieliem apģērbu ražotājiem kā "H&M", "Primarkt" un "C&A" par viņu produktu ietekmi uz vidi. Tam vajadzētu mudināt šīs kompānijas vairāk ieguldīt pārstrādē, atkārtotā apģērbu izmantošanā un atkritumu samazināšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti