Panorāma

Preses brīvības indeksā Igaunija ceļas, Krievija krīt

Panorāma

Panorāma

Ventspilī uz laiku apturēs SIA "Ventamonjaks" darbību

Dota atļauja amonjaka izvešanai no «Ventamonjaka» termināļa Ventspilī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Krievijas karadarbība Ukrainā ir iemesls, lai apturētu uzņēmuma "Ventamonjaks" darbību Ventspils ostā, jo patiesā labuma guvēji ir sankcionēto personu sarakstā. Situācija uzņēmumā kļuva satraucoša, jo uzņēmuma banku kontos iesaldētais finansējums liedza turpināt ekoloģiski drošu amonjaka uzglabāšanu un transportēšanu ārpus Latvijas. Otrdien, 3. maijā, dota atļauja bīstamās vielas izvešanai. 

Krievijai noteikto sankciju dēļ uzņēmums SIA "Ventamonjaks", kura rezervuāros Ventspils ostā atrodas 40 000 tonnu bīstamas vielas – šķidrā amonjaka, kopš marta nevar veikt finanšu darījumus. Kad ar priekšapmaksu nevarēja norēķināties par propāna gāzi un elektroenerģiju, uzņēmums vairs nevarēja garantēt, ka ķīmiskās vielas tiks uzglabātas droši. Šorīt Ventspils brīvostas pārvalde saņēmusi atļauju sākt kuģu kraušanu un amonjaka nogādāšanu potenciālajiem pircējiem. 

"Mēs šobrīd gatavojam lēmumu par darbības apturēšanu uz laiku, kamēr uzņēmums pakļauts sankciju ietekmei, jo uzņēmums sankciju ietekmē nespēj nodrošināt normālu darbību.

Ja uzņēmums mainīs šos akcionārus vai kā citādi tiks atbrīvots no sankciju ietekmes, uzņēmuma darbība tiks nekavējoties atjaunota," skaidroja Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga.

SIA "Ventamonjaks" finanšu līdzekļi tika apturēti ārzemju bankās, jo vairāk nekā puse uzņēmuma akciju pieder Krievijas uzņēmējiem. Tikmēr reidā Ventspils ostā jau ilgstoši stāv divi kuģi, kas gatavi izvest sašķidrinātā amonjaka kravu no termināļa.  VVD izveidotā darba grupa šonedēļ atrisinot jautājumu par naudas līdzekļu kustību un pieejamību banku kontos bīstamās kravas izvešanai devusi termiņu: 10. maijs. 

"Diemžēl mēs paši esam kļuvuši par situācijas ķīlniekiem. Terminālis līdz šim funkcionēja. Es esmu pārliecināts, ka Latvija un Ventspils ir ieinteresēta, lai terminālis turpinātu funkcionēt," teica SIA "Ventamonjaks" valdes loceklis Dmitrijs Vihovaņecs.

Sašķidrinātā amonjaka kravām paredzētais terminālis ir viens no visbīstamākajiem Ventspils ostas objektiem. 

"Es mierinu Ventspils iedzīvotājus, ka šobrīd pilsēta ir pilnībā drošībā un valsts institūcijas ļoti rūpīgi pieskata, kas notiek terminālī, un sniedz atbalstu juridisko procedūru organizēšanai amonjaka kravu izvešanai," sacīja VVD vadītāja.

Lai atjaunotu SIA "Ventamonjaks" darbību, iespējams, notiks īpašnieku maiņa tām kapitāldaļām, kuras skar sankcijas. 

"Tā vienkārši pārsvītrot šo uzņēmumu un izsviest ārā nav pareizi. Tāds lēmums izsauktu strādājošo atlaišanu un tā tālāk,"

norādīja Ventspils valsts pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš ("Latvijai un Ventspilij"). 

Pat pēc divu amonjaka kravu izvešanas un uzņēmuma darbības apturēšanas rezervuāros joprojām tiks uzglabātas tehniskās rezerves, kas turpinās apdraudēt ekoloģisko situāciju Ventspilī, ja savlaicīgi netiks apmaksāti uzglabāšanas izdevumi.

KONTEKSTS:

24. februārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēlēja sākt Krievijas karaspēka iebrukumu Ukrainā. Putins apgalvoja, ka NATO gatavojas izmantot Ukrainu kā placdarmu agresijai pret Krieviju, lai gan šiem apgalvojumiem nebija nekādu pierādījumu. Ukraina uzskata, ka Putina patiesais mērķis ir iznīcināt Ukrainas valstiskumu un pakļaut šo teritoriju Maskavas kontrolei.

Krievijas agresija pret Ukrainu izraisījusi vispārēju starptautiskās sabiedrības nosodījumu, pret Krieviju tiek ieviestas arvien jaunas sankcijas. Daudzi rietumvalstu uzņēmumi nolēmuši aiziet no Krievijas tirgus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti