Eiro fokusā

Nekustamo īpašumu tirgus. Vai ir vajadzība pēc ekskluzīviem dzīvokļiem?

Eiro fokusā

Latvijas uzņēmēji optimistiskāki nekā pārējo Baltijas valstu komersanti

Vēlme ieviest digitālo nodokli Eiropā raisa transatlantiskās tirdzniecības strīdu

Domstarpības par ES iecerēto digitālo nodokli uzliesmojušas ar jaunu sparu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ja eiropieši ieviesīs "patvaļīgu" digitālo nodokli pret ASV interneta tehnoloģiju kompānijām, ASV atbildēs ar muitas tarifiem Eiropas Savienībā (ES) ražotajām automašīnām. Par to trešdien, 22. janvārī, brīdināja Amerikas Savienoto Valstu (ASV) finanšu ministrs Stīvens Mnučins Pasaules ekonomikas forumā Davosā. Ne starptautiskā, ne ES līmenī pagaidām nav izdevies vienoties par digitālo nodokli, tādēļ valstis - kā Francija - apsver ievest pašas savējo. Arī Lielbritānija norādīja, ka joprojām plāno ieviest digitālo nodokli aprīlī, neskatoties uz Vašingtonas draudiem.

Internets un digitālie pakalpojumi ieņēmuši ļoti svarīgu vietu mūsu ikdienas dzīvēs, un lielās interneta tehnoloģiju kompānijas gūst milzu peļņu. Taču šīs korporācijas ļoti maz samaksā nodokļos valstīs, kurās fiziski nav bāzētas, tomēr pakalpojumus sniedz. Tādēļ jau vairākus gadus bijušas diskusijas par digitālā nodokļa ieviešanu Eiropas Savienībā, lai varētu iekasēt nodokļus no tādiem ASV tehnoloģiju gigantiem kā "Google", "Apple", "Facebook", "Amazon" un "Netflix".

Bet, kamēr vispārējas vienošanās vēl nav, dalībvalstis plāno katra savu stratēģiju. Tā Francija par digitālā nodokļa ieviešanu paziņoja pagājušajā gadā. Tas paredz piemērot 3% nodokli ienākumiem, kurus interneta tehnoloģiju milži guvuši Francijā.

Nekavējoties sākās vēl viens transatlantiskās tirdzniecības strīds. ASV prezidents Donalds Tramps jau aizvadītajā vasarā piedraudēja ar lielākiem nodokļiem vai tarifiem Francijas vīniem.

"Tā nav pareiza rīcība. Viņiem to nevajadzēja darīt. Man amerikāņu vīni vienmēr patikuši labāk nekā Francijas vīni, kaut es nedzeru vīnu. Viņi nerīkojās pareizi, plānojot uzlikt nodokļus mūsu uzņēmumiem. Mēs piemērojam nodokļus mūsu kompānijām, nevis viņi," paziņoja Tramps.

Trešdien Pasaules ekonomikas forumā Davosā transatlantiskās tirdzniecības nesaskaņas atkal uzliesmoja. Šveices kalnu kūrortā Tramps piedraudēja ar ļoti lieliem importa tarifiem ES precēm, ja bloks ar ASV nespēs panākt tirdzniecības vienošanos. Bet Savienoto Valstu finanšu ministrs Stīvens Mnučins trešdien turpat Davosā brīdināja, ka Vašingtona ieviesīs sāpīgus importa tarifus Eiropas Savienībā ražotajām automašīnām, ja eiropieši piemēros digitālo nodokli ASV uzņēmumiem:.

"Esam diezgan skaidri likuši saprast, ka mūsu ieskatā digitālais nodoklis ir diskriminējošs. Ja cilvēki grib patvaļīgi uzlikt nodokļus mūsu digitālajām kompānijām, mēs apsvērsim iespējas patvaļīgi piemērot nodokļus automašīnu ražošanas kompānijām," sacīja Tramps.

Francijai un ASV pēdējās nedēļās bija intensīvas sarunas par digitālo pakalpojumu nodokli, lai mēģinātu panākt kādu vienošanos. Sarunas raksturotas kā ļoti sarežģītas. Šonedēļ izskanēja, ka Vašingtona un Parīze vienojušās par nosacītu pamieru, lai diskusijas turpinātu. Un Francija piekritusi līdz gada beigām iesaldēt sava digitālā nodokļa iekasēšanu no interneta tehnoloģiju gigantiem.

Tomēr Francija nav vienīgā. Digitālo nodokli, sākot no aprīļa, plāno ieviest arī Apvienotā Karaliste. Lielbritānijas finanšu ministrs Sadžids Džavids trešdien teica, ka Londona to joprojām plāno darīt, neskatoties uz ASV draudiem. Līdzīgu digitālo nodokli kā Francija pērn apstiprināja arī Itālijas parlaments.

ES ar digitālā nodokļa jautājumu strādā jau vairākus gadus, 2017. gadā Eiropas Komisija (EK) izstrādāja priekšlikumu par lielo kompāniju aplikšanu ar digitālo nodokli. Tomēr dalībvalstis vēl nav spējušas vienoties par kopīgu pieeju. Pretestība ir no tādām valstīm kā Īrija, kas ar zemajām nodokļu likmēm spējusi piesaistīt globālo tehnoloģiju uzņēmumu Eiropas birojus.

Par digitālo nodokli tiek spriests arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā jeb OECD. EK norādīja, ka dod priekšroku ES līmeņa digitālajam nodoklim. Atsevišķu dalībvalstu iniciatīvas tā ieviešanā uzskatāmas tikai par pagaidu risinājumu, norādīja EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja vietas pienākumu izpildītājs Andris Kužnieks.

"Jo plašāka ir vienošanās, jo adekvātāki būtu šie nodokļi. Valstīm ieviešot vienpusējos pagaidu risinājumus, tas risina problēmu īstermiņā, bet, skatoties uz Eiropas Savienību, tas nerisina problēmu kopumā. Jo mēs fragmentējam digitālo tirgu, katrai valstij ieviešot dažāda veida un izskata pagaidu nodokļus. Pat ja darbs OECD varētu kaut kādā veidā nederēt Eiropas risinājumiem, tad digitālais nodoklis Eiropā jebkurā gadījumā būs. To arī ir teicis Eiropas Komisijas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis. Vakar [otrdien] Eiropas Savienības ekonomikas un finanšu ministri šo jautājumu atkal apsprieda un secināja, ka ir jāseko līdzi OECD darbam, bet arī ir jāvirzās uz priekšu. Un šis varētu būt izšķirīgs gads nodokļa virzīšanai uz priekšu," teica Kužnieks.

OECD ģenerālsekretārs Anhels Gurija Davosā pauda pārliecību, ka vienošanās par digitālo nodokli var tikt panākta jau šogad. Un, piemēram, Francija norādījusi, ka atteiksies no sava digitālā nodokļa, ja par to OECD paspārnē izdosies panākt starptautisku vienošanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti