Rīta intervija

Ministru prezidents Māris Kučinskis par aizvadīto valdības gadu

Rīta intervija

FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš par banku biznesa modeļiem

Daunis Auers par augstākās izglītības eksporta pētījumu

Domnīca «Certus»: Ārvalstu studentu pienesums Latvijas ekonomikai būtisks – gandrīz 170 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ārvalstu studentu pienesums Latvijas ekonomikai gadā ir gandrīz 170 miljoni eiro, to intervijā Latvijas Radio atzina domnīcas "Certus" pētnieciskais direktors, Latvijas Universitātes (LU) asociētais profesors Daunis Auers.

Viņš norādīja, ka "Certus" ir veikusi pētījumu par ārvalstu studentiem Latvijas augstskolās un to, kā viņi ietekmē Latvijas ekonomiku. Pētijuma norises laikā Latvijas augstskolās mācījās 5500 ārvalstu studentu jeb tikpat daudz cilvēku, cik dzīvo Valkā. Savukārt jau šogad ārvalstu studentu skaits sasniedzis Ikšķilē dzīvojošo skaitu – 6300 cilvēku.

 Auers norādīja, ka ārvalstu studentu skaits Latvijā turpinās pieaugt un varētu sasniegt 17 000-18 000.

Tiesa, Rīgas Stradiņa universitāte (RSU), ko īpaši iecienījuši medicīnas studenti no ārvalstīm, "ir pilna" un vairs nevar uzņemt, ja netiks veiktas būtiskas investīcijas tās kapacitātes celšanā. Vēl potenciāls ir Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātei. Savukārt reģionālajām augstskolām, pēc LU profesora teiktā, nekad nebūs daudz ārvalstu studentu.

Pēc pētnieka sacītā, pētījumā uzrunātajiem 848 ārvalstu studentiem patīk Rīga. "Viņi ir ļoti apmierināti ar dzīvi Rīgā un arī ar studiju kvalitāti," teica Auers, norādot, ka vairāk apmierināti ir RSU ārvalstu studenti.

"Certus" pētnieciskais direktors norādīja, ka saskaņā ar pētījuma rezultātiem ārvalstu studenti Latvijā gadā iztērē 84 miljonus eiro, bet, ņemot vērā netiešos faktorus, ārvalstu studentu pienesums Latvijas ekonomikai ir vēl 80 miljoni eiro – kopumā ap 170 miljoniem eiro, tostarp ir ieguvumi no darba vietām un samaksātiem nodokļiem.

Ārvalstu studentu pienesums Latvijas ekonomikai ir daudz nozīmīgāks, nekā augstskolas domājušas, teica Auers.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti