Panorāma

Eirooptimistu skaits aug lēni

Panorāma

Kabeļoperators atslēdz PBK Lietuvā

Vai eiro tuvošanās ietekmē inflāciju?

Dombrovskis un eksperti: Eiro ieviešana inflāciju neietekmē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

85 dienas pirms eiro ieviešanas premjers Valdis Dombrovskis nezaudē optimismu. Valdības vadītājs uzskata, ka eiro ieviešana norit ļoti sekmīgi. Viņaprāt, nav daudz jāuztraucas arī par dažkārt uz augšu noapaļotajām cenām. Tās inflāciju būtiski nepalielināšot.

Eiro ieviešanas koordinācijas padomes sēde otrien ievilkās garāka nekā plānots, taču izrādās – ne tādēļ, ka procesā būtu kādas problēmas. Gluži pretēji, premjers ir apmierināts gan ar to, kā iedzīvotājus un uzņēmējus iepazīstina ar jauno valūtu, gan aizvien pieaugošo "Godīgo eiro ieviesēju" sarakstu. „Attiecībā uz cenu paralēlo atspoguļošanu, protams, pārbaudēs tiek konstatētas dažādas problēmas, pārkāpumi. Pēc Ekonomikas ministrijas vērtējuma tie pamatā nav ļaunprātīgi, līdz ar to, šajā sākuma stadijā arī uzņēmējiem nekādi sodi netiek piemēroti, tiek skaidrots cenu paralēlās atspoguļošanas principi, un sodi tiks piemēroti tikai atkārtotu pārkāpumu gadījumā," skaidro premjers.

Kopš brīža, kad uz preces obligāti jānorāda cenas abās valūtās, dzirdēts arī par veikalniekiem, kas tās jau noapaļojuši uz augšu. Līdzīgi darījušas arī vairākas ārstniecības iestādes un sporta klubi.

Gadījumus, kad cenas tiek celtas tieši eiro dēļ, Centrālā statistikas pārvalde pirmoreiz konstatēja šī gada jūlijā. Un tas notiek apmēram tā: ja kaut kas maksā, piemēram, Ls1,20 tad, pārrēķinot uz eiro, tā ir ne pārāk pievilcīga summa – eiro un 71 cents. Taču, ja latu cenai mēs pievienojam trīs santīmus, tad brīdī, kad Latvijā stāsies spēkā eiro, šī  cena būs eiro un 75 centi. Uz cenu zīmes tā izskatās daudz labāk. Šādi gadījumi pagaidām nav masveidīgi, tāpēc neviens no mūsu uzrunātajiem ekspertiem par šādu tendenci pagaidām nesatraucas. „Pašlaik cenu noapaļošanas efektu mēs inflācijā nemanām. Tas varētu parādīties tuvākajos mēnešos. Taču uzreiz ir jāmin, ka eiro efekts būs ļoti minimāls (..) protams, būs kaut kādi konkrēti uzņēmumi vai sektori, kas vairāk palielinās šīs cenas, taču tas izšķīdīs kopējā patēriņa cenu grozā. Piemēram, pārtikas veikalos var ļoti labi redzēt pārtikas cenu izmaiņas un tur šis noapaļošanas efekts būs pavisam minimāls," saka „Swedbank" ekonomiste Kristilla Skrūzkalne.

Arī premjers Valdis Dombrovskis („Vienotība") cenu noapaļošanā šobrīd nesaskata draudus straujākai inflācijai. „Pašreiz nekādu indikāciju par būtisku ietekmi uz cenām nav. Tieši otrādi, pašreiz inflācija ir pat zemāka nekā iepriekš bija prognozēts," saka Dombrovskis.

Jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka pēdējā mēneša laikā patēriņa preces Latvijā sadārdzinājušās par 0,3% procentiem. Galvenokārt uz jaunās sezonas apģērbu un apavu cenu pieauguma rēķina. Dārgāka kļuva arī svaigā gaļa, piena produkti, zivis un olas. „No otras puses uz cenu pazemināšanos lielākā ietekme ir atsevišķiem pārtikas produktiem, galvenokārt dārzeņiem, augļiem, kuri arī ir sezonas faktors, bet šoreiz pretējā virzienā – cenu kritums, kas raksturīgs katru gadu un sākas jau augustā," norāda Centrālās Statistikas pārvaldes Patēriņu cenu indeksa daļas vadītājs Oskars Alksnis.

Toties gada griezumā patēriņa cenas piedzīvojušas deflāciju par 0,4%. Šeit galvenais faktors bijis cenu samazinājums degvielai, siltumenerģijai, arī dabasgāzei. Ekonomiste prognozē, ka tuvējos mēnešos turpināsies mērens cenu pieaugums, taču radikāli sadārdzinājumi patērētājiem nedraud.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti