Dombrovskis: Tirdzniecības karā «uzvarētājs nebūs neviens»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Uzvarētājs iespējamajā ASV un Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības karā nebūs neviens, sarunā ar Latvijas Radio saka Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis.

ASV prezidents Donalds Tramps saka, "tirdzniecības kari ir labi un viegli uzvarami", taču patiesība ir gluži pretēja - tirdzniecības kari ir slikti un viegli zaudējami, pauda Eiropadomes prezidents Donalds Tusks, reaģējot uz ASV līdera izteikumiem.

Dombrovskis: Tirdzniecības karā «uzvarētājs nebūs neviens»
00:00 / 02:06
Lejuplādēt
Viņš aicinājis politiķus abos kontinentos rīkoties atbildīgi.

Eiropas Savienība šobrīd apsver iespēju vērsties ar pretpasākumiem, ieviešot muitas tarifus vairākām ASV precēm un produktiem. Tas seko pēc nesenā Trampa paziņojuma noteikt 25% muitas tarifu tērauda importam un desmit procentus lielu tarifu alumīnija importam.

„Uzvarētājs šajā situācijā nebūs neviens,” sarunā ar Latvijas Radio sacīja Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka tādēļ Eiropas Savienība pa visiem diplomātiskiem un politiskiem kanāliem strādā ar ASV, lai šo situāciju nepieļautu.

„Ja sākās šāda veida problēmas, ierobežojumi tirdzniecībā no vienas un otras puses, tas atstāj iespaidu gan uz ekonomisko izaugsmi Eiropas Savienībā kopumā, gan caur to potenciāli uz Latviju. Varbūt Latvija nebūs starp tām valstīm, kuru vistiešāk ietekmēs šie ASV soļi vai iespējamie Eiropas Savienības atbildes soļi, bet, ja tam būs ietekme uz Eiropas Savienības ekonomiku, tam potenciāli būs ietekme arī uz Latviju,” norādīja Dombrovskis.

„Ja ASV pieņems lēmumu ievest muitas tarifus alumīnija un tērauda importam, tas būs postoši attiecībām ar citām valstīm,” norādīja par tirdzniecību atbildīgā Eiropas komisāre Sesīlija Malmstrēma.

Viņa žurnālistiem Briselē apliecināja, ka patlaban notiek intensīvas Eiropas Savienības sarunas ar partneriem ASV un Eiropas Savienība vēl nav pieņēmusi lēmumu rīkoties.

“Mēs esam skaidri pauduši - ja tiks sperts šāds solis, tas ļoti negatīvi ietekmēs Eiropas Savienību. Tas apdraudēs tūkstošiem darba vietu. Līdz ar to tam būs stingra un atbilstoša atbilde,” uzsvēra komisāre.

“Eiropas Komisijā šorīt mēs pārrunājām iespējamos soļus, kā aizstāvēt mūsu intereses gadījumā, ja ASV izšķiras par rīcību. Vispirms mēs iesniegtu sūdzību par savām tiesībām Pasaules Tirdzniecības organizācijā, sadarbojoties ar citām valstīm, kas no šīs rīcības būtu cietušas, kā arī mēs esam izvērtējuši iespējamu ASV produktu sarakstu, kuriem noteiktu ievedmuitas tarifus, mēs apsveram pasākumus, kā nosargāt mūsu tirgu, ja šās situācijas dēļ liela daļa tērauda produkcija tiktu novirzīta uz Eiropas Savienības tirgu,” pastāstīja Malmstrēma.

KONTEKSTS:

 Tramps šonedēļ varētu parakstīt lēmumu par augstākiem muitas tarifiem tērauda un alumīnija importam. Uz kritiku Tramps atbildēja, ka “tirdzniecības kari ir labi un tos var viegli uzvarēt”.  Pēc šīs Trampa nostājas no amata atkāpies viņa galvenais ekonomikas konsultants Gerijs Kons. 

ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrema uz Trampa ideju atbildēja, ka ir jāizstrādā produktu klāsts, kam noteikt paaugstinātus muitas tarifus. 

Starptautiskā Valūtas fonda vadītāja Kristīne Lagārda paziņoja, ka tirdzniecības karā nebūs uzvarētāju, jo šāda veida pasākumi izraisīs ekonomiskās izaugsmes un tirdzniecības kritumu. Viņa gan saprot ASV neapmierinātību ar globālo tirdzniecības sistēmu, jo ne visas valstis ievēro Pasaules Tirdzniecības organizācijas līgumus. Lagārda aicināja rīkot sarunas un konsultācijas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti