Dombrovskis: Tirdzniecībai jābūt ne tikai brīvai, bet arī taisnīgai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tirdzniecībai ir jābūt ne tikai brīvai, bet arī taisnīgai, intervijā Latvijas Radio uzsvēra Eiropas Komisijas prezidentes izpildvietnieks Valdis Dombrovskis, kurš turpmāk pildīs arī Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības komisāra pienākumus.

ĪSUMĀ:

  • Nozīmīga ir labi strādājoša Pasaules Tirdzniecības organizācija.
  • ES pētīs arī neapmierinātību ar globalizācijas procesiem tirdzniecībā.
  • Dombrovskis norāda uz tirdzniecības līgumu izmantošanu arī vides aizsardzībā.
  • Līgumā ar Ķīnu jāpanāk vienlīdzīgums.
  • ES tirdzniecībā jābūt atvērtai, bet vairāk jāaizstāv savas intereses.

Intervija ar Valdi Dombrovski
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Viņš stāstīja, ka strādās, lai saglabātu noteikumos balstītu multilaterālu tirdzniecības sistēmu. "Pašlaik tā no daudzām pusēm tiek negatīvi ietekmēta," uzsvēra Dombrovskis, norādot, piemēram, uz Donalda Trampa piekopto politiku. Līdz ar to Eiropas Savienībai jāstrādā, lai saglabātu efektīvi strādājošu Pasaules Tirdzniecības organizāciju.

Dombrovskis norādīja, ka Eiropas Savienība vērtēs vides, sociālo faktorus saistībā ar starptautisko tirdzniecību – jautājumus, kas rada neapmierinātību par globalizācijas procesiem. "Tirdzniecībai ir jābūt ne tikai brīvai, bet arī taisnīgai," sacīja komisārs.

Saistībā ar vides aizsardzību Dombrovskis uzsvēra, ka brīvo tirdzniecības līgumu slēgšana palīdz Eiropas Savienībai ietekmēt rūpes par dabu arī citviet. Viņš norādīja, ka nākotnē varētu būt arī punkts, kas valstīm, ar kurām tiek slēgts tirdzniecības lēmums, uzdod iesaistīties cīņā ar klimata pārmaiņām, parakstīt un īstenot Parīzes nolīguma klimata jomā noteikto.

Saistībā ar Ķīnas investīciju līgumu Dombrovskis stāstīja, ka svarīgs ir sarunu saturs, lai nodrošinātu vienlīdzīgus noteikumus tirdzniecībā. Proti, Eiropas Savienības tirgus Ķīnas precēm ir daudz atvērtāks nekā Ķīnas tirgus precēm no Eiropas, tādējādi vajadzētu nodrošināt vienlīdzību. Dombrovskis uzskata, ka līgumu varētu noslēgt jau šogad.

Dombrovskis uzsvēra, ka Eiropai ir jāpaliek atvērtai starptautiskajai tirdzniecībai, bet efektīvāk jāaizstāv savas intereses.

KONTEKSTS:

Dombrovskis turpmāk uzņemsies Eiropas Savienības tirdzniecības komisāra pienākumus. Par tādu lēmumu paziņoja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena. Ietekmīgais tirdzniecības komisāra postenis kļuva vakants pēc tam, kad to atstāja Fils Hogans, kurš bija pārkāpis Īrijas noteiktos koronavīrusa izplatības ierobežojumus. Par savām prioritātēm Dombrovskis nodēvējis Pasaules Tirdzniecības organizācijas reformu, kā arī attiecības ar Ķīnu un ASV.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti