Dombrovskis starp savām prioritātēm nosauc Pasaules Tirdzniecības organizācijas reformu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valdis Dombrovskis, kurš turpmāk uzņemsies Eiropas Savienības tirdzniecības komisāra pienākumus, par savām prioritātēm uzskata Pasaules Tirdzniecības organizācijas reformu, kā arī attiecības ar Ķīnu un ASV.

Dombrovskis starp savām prioritātēm nosauc Pasaules Tirdzniecības organizācijas reformu
00:00 / 03:25
Lejuplādēt

Dombrovskis turpmāk uzņemsies Eiropas Savienības tirdzniecības komisāra pienākumus. Par tādu lēmumu šorīt paziņoja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena. Ietekmīgais tirdzniecības komisāra postenis kļuva vakants pēc tam, kad to atstāja Fils Hogans, kurš bija pārkāpis Īrijas noteiktos koronavīrusa izplatības ierobežojumus.

Kaut arī daži bija gaidījuši nopietnākas pārmaiņas Eiropas Komisijas sastāvā, tās vadītāja Urzula fon der Leiena nolēma pārlieku neriskēt. Vakanto Eiropas Savienības tirdzniecības komisāra krēslu viņa uzticēja savam izpildvietniekam Valdim Dombrovskim. Savukārt par jauno komisāri no Īrijas ir nominēta līdzšinēja Eiropas Parlamenta pirmā priekšsēdētāja vietniece Mairīda Makginesa.

Savu izvēli fon der Leiena pamatoja īsā paziņojumā: "Pēc intervijām esmu nolēmusi piedāvāt Padomei un Parlamentam apstiprināt Makginesas kundzes kandidatūru komisāres postenim. Viņa atbildēs par finanšu pakalpojumiem, finanšu stabilitāti un kapitāla tirgus savienību. Izpildvietnieks Valdis Dombrovskis uzņemsies atbildību par tirdzniecības portfeli. Un viņš turpinās pārstāvēt EK Eirogrupas sanāksmēs kopā ar komisāru Džentiloni."

Makginesa saņems daļu no līdzšinējiem Dombrovska pienākumiem. Fon der Leiena slavēja viņas ilggadējo politisko pieredzi Eiropas Parlamentā, kas noderēs, strādājot ar finanšu sektora jautājumiem.

Turklāt, atdodot tirdzniecības jomu Dombrovska pārziņā, saglabājas arī līdzšinējais politiskais līdzsvars starp dažādām grupām. Šis bija būtisks apsvērums, jo Eiropas Tautas grupas vadītājs Eiropas Parlamentā Manfrēds Vēbers vairākkārt ir uzstājis, ka tirdzniecības jomai ir jāpaliek viņa politiskās saimes pārraudzībā.

Uzstājoties Briseles Ekonomikas forumā Dombrovskis ir paziņojis, ka ir pagodināts ar fon der Leienas lēmumu. Par savām prioritātēm viņš nodēvēja Pasaules Tirdzniecības organizācijas reformu, kā arī attiecības ar Ķīnu un ASV.

"Ja runājam par mūsu attiecībām ar ASV, tad šobrīd mēs drīzāk mēģinām noslēgt vairākas mini vienošanās, kas skar šauras jomas. Protams, ka zināmā mērā par labām ziņām var uzskatīt jau to, ka nenotiek turpmākā tirdzniecības konfliktu eskalācija, ko mēs redzējām pirms gada vai vairāk. Ķīnas gadījumā mēs šobrīd pievēršam lielāko uzmanību investīciju līgumam. Protams, ka būtu lieliski, ja mēs to varētu noslēgt šogad. Bet es tomēr uzskatu, ka saturs ir svarīgāks par termiņiem. Tam ir jābūt ambiciozam līgumam, kas atrisinās izaicinājumus un nelīdzsvarotības mūsu attiecībās ar Ķīnu," tā Dombrovskis.

Tik tiešām, tirdzniecības jomā šobrīd izaicinājumu netrūkst. ASV vadība ne tikai turpina tirdzniecības karu ar Ķīnu, bet arī ik pa laikam draud ar jaunu muitas tarifu un nodevu ieviešanu Eiropā ražoto preču importam. Vissmagākais trieciens varētu būt, ja Vašingtona ar paaugstinātām nodevām apliktu Eiropas automašīnas.

Krīze ir arī Pasaules Tirdzniecības organizācijā, kuru nesen pirms termiņa pameta tās vadītājs. Nav skaidrs, kad tiks atrasts jauns priekšnieks. Turklāt Eiropai nebūt nav sava kandidāta.

Pirms apstiprināšanas gan Dombrovskim, gan Makginesai vēl nāksies stāties Eiropas Parlamenta deputātu priekšā. Iztaujāšana pašlaik ir paredzēta oktobra vidū.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti