Dienas ziņas

Ozolnieku novada domei jauns priekšsēdētājs

Dienas ziņas

Infrastruktūra ostā ir, bet vai būs kravas?

ES atbalsts pārejai uz zaļāku ekonomiku

Dombrovskis: Latvijai nav jāatsakās no kūdras ieguves, bet nozare jāmodernizē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Reizi gadā Eiropas Komisija (EK) izvērtē, kā dalībvalstīm veicies ar rekomendāciju ieviešanu sociālekonomiskajā jomā. Šogad valstu ziņojumos pirmo reizi tika vērtēti arī klimata pārmaiņu izaicinājumi. Latvija ir jau starp zaļākajām Eiropas Savienības (ES) ekonomikām, vērtējot pēc emisijām uz vienu iedzīvotāju vai no enerģijas ražošanas viedokļa. Taču EK uzsver – vairāk uzmanības jāpievērš energoefektivitātes paaugstināšanai.

Lai īstenotu tikko pieņemto Eiropas Zaļo kursu un palīdzētu dalībvalstīm un arī Latvijai pāriet uz zaļāku ekonomiku, ir izveidots Taisnīgās pārejas mehānisms un publiskoti arī ieteikumi dalībvalstīm, ko vajadzētu darīt.

Latvijai ieteikts modernizēt kūdras ieguves nozari – tagad tā atbildīga par aptuveni 14,5% no Latvijā radītajām siltumnīcas efektu veidojošo gāzu emisijām. Norādīts, ka Vidzemē un Latgalē pāreja uz klimata neitrālu ekonomiku var radīt vislielāko ietekmi gan uz sociālo jomu, gan ekonomiku.

“Latvijai nav uzstādījuma, ka būtu jāatsakās no kūdras iegūšanas, jo tā netiek iegūta kurināšanai, bet pamatā – lauksaimniecībai un dārzkopībai. Bet būs pieejami līdzekļi nozares modernizācijai, emisiju samazināšanai kūdras ieguvē,” skaidroja EK izpildviceprezidents Valdis Dombrovskis.

Lai atbalstītu šīs pārmaiņas, no jaunizveidotā Taisnīgās pārejas fonda Latvijai tiks piešķirti 67,8 miljoni eiro. Lietuvai tiks 96,7 miljoni, jo tur kūdras ieguve ir vēl lielāka.

Savukārt Igaunija no visām Baltijas valstīm saņems visvairāk - 125,2 miljonus. Tas saistīts ar degslānekļa ieguvi un tā izmantošanu, kas ir viens no “netīrākajiem” fosilajiem kurināmajiem, un no tā igauņiem vajadzēs pakāpeniski atteikties.

Jau martā Latvijai vajadzēs nākt klajā ar saviem priekšlikumiem, kā atvēlēto naudu labāk ieguldīt, un tad kopā ar EK tiks izstrādāts jau konkrēts plāns.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti