Panorāma

VP priekšnieks apmierināts ar policistu darbu

Panorāma

Kings Čārlzs uzstājas Doma laukumā

Apstiprina jauno Eiropas Komisijas sastāvu

Dombrovskis jeb Misters Eiro: Būtiskākais risks ES ekonomikā – stagnācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Patlaban būtiskākais risks Eiropas Savienības (ES) ekonomikā ir nonākt ļoti zemā attīstības vai pat stagnācijas fāzē, intervijā trešdien vakarā LTV raidījumam „Panorāma” sacīja Briselē Mistera Eiro iesauku ieguvušais Valdis Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka viņš tāpat kā visa pārējā Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera jaunā eirokomisāru komanda guva pārliecinošu Eiropas Parlamenta jāvārdu. Tādējādi jaunais EK sastāvs darbu sāks 1.novembrī un turpinās to nākamos piecus gadus. Dombrovskis ieguvis EK viceprezidenta amatu eiro un sociālās integrācijas jautājumos.

Dombrovskis skaidroja, ka, salīdzinot ar situāciju pirms pieciem gadiem, ES dalībvalstu budžetu bilances ir daudz labākas. Ja tad vajadzēja domāt par finanšu stabilitāti, tad šobrīd līdztekus par stabilitāti ir jādomā arī par attīstību.

Lai uzlabotu ekonomisko situāciju ES, jaunā EK centīsies stiprināt iekšējo tirgu un veicināt investīciju ieplūšanu ekonomikā.

Dombrovskis arī piebilda, ka viņa kabineta sastāvs aizvien nav skaidrs. Viņš vien atgādināja, ka biroju vadīs ekonomikas un monetāro lietu komisāra Olli Rēna biroja pārstāvis Taneli Lahti. Tādējādi Lahti jau ir pieredze vadīt ar ekonomiku saistītu komisāru biroju vadību.

Valdis Dombrovskis ir Latvijas izvirzītais kandidāts darbam Eiropas Komisijā. Eiropas Parlamenta vēlēšanās jūnija sākumā viņa pārstāvētā partija „Vienotība” uzvarēja, un Dombrovskis bija tās pirmais numurs. Pēcāk koalīcija un valdība apstiprināja Dombrovska kandidatūru darbam EK. Sākotnēji Dombrovski minēja kā kandidātu citiem amatiem, piemēram, EK prezidents. Tomēr septembra sākumā kļuva skaidrs, ka viņš varētu kļūt par EK viceprezidentu jeb eiro un sociālā dialoga komisāru.

Dombrovska noklausīšanās notika pirmdien un tajās pēc daudzu žurnālistu un citu lietpratēju atzinuma viņš sevi pierādīja kā cienīgu ieņemt šo amatu. Vienīgie, kas apšaubīja Dombrovska piemērotību amatam, bija dienvidu valstu EP deputāti, kuri norādīja uz Dombrovska "taupības politiku", to sekām Latvijā un bažījās, vai šādu pašu politiku viņš nepiekops jau visas ES mērogā. Tāpat vairākkārt tika vaicāts, kā Dombrovskis kā Eiropas Tautas partijas grupas pārstāvis spēs sadarboties ar savu padoto, bijušo Francijas finanšu ministru Pjēru Moskovisī, kuram ir pavisam cita filozofija kā Dombrovskim, jo viņš nav taupības politikas piekritējs.

Dombrovskis būs pirmais, kurš ieņems šo amatu, jo tas ir jaunizveidots. Viņa vadībā strādās ne tikai Moskovisī, kas tagad būs finanšu, nodokļu un muitas politikas komisārs, bet arī nodarbinātības un sociālo lietu komisāre Marianne Teisena, finanšu stabilitātes, finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgus savienības komisārs Džonatans Hils, reģionālās politikas komisāte Korina Kreica, patērētāju aizsardzības un dzimumu vienlīdzības komisāre Vera Jurova, kā arī iekšējā tirgus un rūpniecības un mazo un vidējo uzņēmumu nozares komisāre Elžbeta Beņkovska.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti