Rīta Panorāma

"Kazanova" Latvijas Leļļu teātrī

Rīta Panorāma

Hip Hop mākslinieki - Ozols, Ansis, VIŅA un Edavārdi aicina uz lielkoncertu sēriju

Intervija ar Eiropas komisijas viceprezidentu Valdi Dombrovski

Dombrovskis: Jāgatavojas ekonomikas «sabremzēšanās» brīdim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ekonomiskā izaugsme Eiropas Savienībā turpināsies gan šogad, gan nākamgad, taču ir jāgatavojas brīdim, kad bloka ekonomika sāks "bremzēties", intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Valdis Dombrovskis ("Jaunā Vienotība").

"Ir vairāku faktoru kombinācija, dažādās Eiropas Savienības valstīs ir vairāk izteikti ārējie faktori. Vācijas ekonomika ir balstīta uz eksportu, kas "bremzējas" Ķīnas ekonomikas dēļ. Itālijas ekonomika ir "nobremzējusies" visstraujāk no Eiropas Savienības valstīm. Tur lielus faktorus spēlē fiskālā politika - mums bija smagas diskusijas par Itālijas fiskālo politiku," teica Dombrovskis.

Izaugsme pagaidām balstās uz iekšējā patēriņa, kuru ietekmē pozitīvie darba tirgus rādītāji. "Pašreizējā brīdī ekonomikas "bremzēšanos" iedzīvotāji tik ļoti nejutīs. Mēs prognozējam, ka ekonomiskā izaugsme Eiropas Savienībā turpināsies gan šogad, gan nākamgad. Taču mums ir jārēķinās, ka ekonomika attīstās cikliski. Tā nevar augt visu laiku. Tādēļ jāgatavojas brīdim, kad ekonomika "bremzēsies"," teica Dombrovskis.

Jautāts par "Brexit" ietekmi uz Eiropas Savienības ekonomisko izaugsmi, Dombrovskis norādīja, ka gadījumā, ja netiks panākta vienošanās par Lielbritānijas izstāšanos no bloka, ietekme būs negatīva, taču būtisks iespaids netiek prognozēts. Tas tādēļ, ka Lielbritānija jau tagad ir viena no lēnāk augošajām Eiropas Savienības ekonomikām, teica Dombrovskis.

KONTEKSTS:

Tautsaimniecības izaugsmes tempi visā Eiropas Savienībā šogad piebremzēsies, liecina ceturtdien, 7. februārī, publiskotā Eiropas Komisijas prognoze. Vēl aizvadītā gada rudenī tika prognozēts, ka kopējais ekonomikas pieaugums sasniegs 1,9%, tagad šī prognoze samazināta līdz 1,6%.

Savukārt eirozonas ekonomikas pieaugums šogad varētu sasniegt 1,3%.

Skaidrojot iemeslus, kādēļ samazinātas ekonomikas pieauguma tempa prognozes, Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis Latvijas Radio iepriekš sacīja, ka riska faktori, kas liek samazināt izaugsmes prognozi, iezīmējās jau rudens aplēsēs.

Atbilstoši Eiropas Komisijas prognozēm Latvijā izaugsmes temps saglabāsies augsts – iekšzemes kopprodukta pieaugums šogad varētu sasniegt 3,1%. To veicinās investīciju pieaugums un iekšzemes patēriņš. Tomēr, salīdzinājumā ar aizvadīto gadu, kad tautsaimniecības izaugsme tuvojās 5%, šogad tās pieaugums būs zemāks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti