Dombrovskis gandarīts par EK un ECB pozitīvo atzinumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis ir gandarīts par pozitīvo Eiropas Komisijas (EK) un Eiropas Centrālās bankas (ECB) atzinumu. Viņaprāt, Latvijas iekšējās problēmas procesu nevar ietekmēt, būtiski ir iedzīvotājiem skaidrot ieguvumus un praktiski veicamos soļus, kas saistīti ar eiro ieviešanu. Dombrovskis prognozē, ka arī jūlijā gaidāmais Eiropas Savienības Ministru Padomes lēmums par Latvijas dalību eiro zonā būs pozitīvs.

Pēc Dombrovska sacītā, pēdējā mēneša laikā daudz strādāts, lai atbalsts eiro ieviešanai Latvijā būtu no eiro zonas dalībvalstīm, tostarp bijusi premjera vizīte Francijā un tās laikā šīs valsts amatpersonas paudušas atbalstu Latvijas dalībai eiro zonā. "Ar eiro zonas valstīm turpinām stādāt, gala lēmumu zināsim 9.jūlijā, bet pašreiz indikācijas ir pietiekami pozitīvas," apliecināja valdības vadītājs.

Premjers uzsvēra, ka, pēc jaunākiem ataujas datiem, eiro atbalsta 38% iedzīvotāju un, turpinot informēšanas kampaņu, ir reāli iegūt vairākuma atbalstu eiro ieviešanas brīdī. Taujāts, vai iekšējās aktivitātes kā parakstu vākšana vai kolektīvai iesniegums nerāda bažas par gala rezultātu, Dombrovskis atbildēja, ka patlaban būtiskus riskus šeit neredz.

Viņš arī uzsvēra, ka jebkurā gadījumā valdībai jāturpina informēšanas kampaņa, skaidrojot nepieciešamību ieviest eiro, kādu pienesumu tas sniegs Latvijas tautsaimniecībai. Tas esot darīts jau vairākus mēnešus, un sabiedrības atbalsts eiro ieviešanai pakāpeniski pieaug, akcentēja valdības vadītājs.

Premjers akcentē, ka, samazināšoties procentu likmes aizdevumiem, jo augs valsts kredītreitings. Otrkārt, vairs nebūs jātērē nauda, mainot latus uz eiro, kas pēdējos piecos gados tautsaimniecībai esot izmaksājis 600 miljonus eiro. Un treškārt, būšot vieglāk piesaistīt investorus. „To mēs redzējām arī Igaunijas gadījumā, kad Igaunija pievienojās eirozonai, tad investīciju apjoms nefinanšu sektorā nākamajā gadā, 2011.gadā dubultojās,” saka premjers Valdis Dombrovskis (V).

Viņš arī noraidīja bažas, ka salīdzinoši zemais sabiedrības atbalsts un eiroskeptiķu aktivitātes jaunās valūtas ieviešanas plānus varētu izgāzt. Finanšu ministrs Andris Vilks (V) izplatījis paziņojumu, kurā norādīts, ka tagad nekas vairs neliegs Latvijai kļūt par 18. eirozonas dalībvalsti. Tikmēr Latvijas Banka norāda, ka pozitīvais konverģences ziņojums ir nevis veiksme, bet gan smaga darba augļi.

Pēc Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas ziņojuma Latvijas atbilstību eiro turpinās vērtēt Eiropas Parlaments. Pēc tam savu vārdu teiks visas Eiropas Savienības dalībvalstis. Pilnīga skaidrība par šo jautājumu būs 9. jūlijā.

Latvija eirozonai gatavojas pievienoties nākamā gada 1. janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti