Dienas ziņas

Eiropā piemin holokausta upurus

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

V. Dombrovskis: ES makroekonomiskās prognozes kļūst cerīgākas

Dombrovskis: ES ekonomiskās prognozes kļūst cerīgākas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pēdējās makroekonomiskās prognozes Eiropas Savienības (ES) kontekstā kļuvušas cerīgākas. Tā pēc tikšanās ar Latvijas premjerministru Krišjāni Kariņu ("Jaunā Vienotība") norādīja Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis ("Jaunā Vienotība").

Viņš paredz, ka Eiropas Komisijas pārskatītās prognozes gan par ekonomisko izaugsmi, gan arī inflāciju varētu uzrādīt pozitīvu tendenci.

"Principā viss liecina par to, ka šīs korekcijas attiecībā uz ekonomikas izaugsmi būs nedaudz uz augšu gan Eiropas Savienībā kopumā, gan Latvijā. Attiecībā uz inflāciju principā izskatās, ka

inflācijas augstākais punkts varētu būt jau sasniegts pagājušā gada nogalē.

Var prognozēt pakāpenisku inflācijas samazināšanos," sacīja Dombrovskis.

Vienlaikus ir jāapzinās, ka ne visas problēmas Eiropas Savienības ekonomikā ir pilnībā atrisinātas, uzsvēra Dombrovskis.

Politiķis pauda, ka šobrīd liela daļa dabasgāzes, kas atrodas Eiropas valstu krātuvēs, ir no Krievijas, un tā tur tikusi iesūknēta pērnā gada pirmajā pusē. Tā kā piegādes no Krievijas faktiski pārtrauktas, ir aktīvi jāmeklē jauni gāzes saņemšanas ceļi. Turklāt būs jāņem vērā arī tas, ka, atkopjoties Ķīnas ekonomikai, pieprasījums pēc energoresursiem pieaugs arī tur.

KONTEKSTS:

2022. gadā ievērojami sāka kāpt inflācija. Pērnā gada jūnijā gada inflācija pārsniedza tā saucamo "trekno gadu" pīķi, sasniedzot 19,3%. Jāatgādina, ka 2008. gada maijā – "trekno gadu" laikā un īsi pirms ekonomiskās krīzes – gada inflācija sasniedza 17,9%.

Nākamos 2022. gada mēnešus patēriņa cenu līmenis turpināja augt, uzstādot arvien jaunus rekordus. Augstākais līmenis septembrī – inflācija gada griezumā sasniedza 22,2%

2022. gads noslēdzās ar gada inflāciju 20,8% līmenī decembrī. Decembra inflācijas rādītājos starp Eiropas valstīm Latvija bija pārliecinoši pirmā. 

Latvijas pārlieku augstie inflācijas rādītāji līdz šim skaidroti ar naudas tērēšanas paradumiem. Proti, cenas vairāk cēlās tieši tajās kategorijās, kam Latvijas iedzīvotāji tērē visvairāk – energoresursiem un pārtikai. Pretēji daudziem eiropiešiem, kuru patēriņa grozā ir, piemēram, vairāk izklaižu un ceļojumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti