Rīta Panorāma

Reto slimību diagnosticēšanas un ārstēšanas process Latvijā

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieku Valdi Dombrovski

Dombrovskis sola labāku Eiropas Komisijas ziemas ekonomisko prognozi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Komisijas (EK) nākamā ceturkšņa ekonomiskā prognoze būs labāka nekā iepriekšējā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja EK priekšsēdētājas izpildvietnieks, tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis ("Jaunā Vienotība").

Viņš stāstīja, ka EK nākamnedēļ publicēs ziemas ekonomisko prognozi. Ja to salīdzina ar rudens ekonomisko prognozi, situācija būs nedaudz labāka, atklāja komisārs. "Tas, ko mēs redzam, ka inflācija varētu būt sasniegusi savu maksimumu jau pagājušā gada nogalē un tagad pakāpeniski samazināsies," viņš norādīja.

Dombrovskis analizēja, ka darba tirgus saglabājas samērā stabils, enerģijas cenas arī ir zemākas, nekā iepriekš bija prognozēts. Līdz ar to, pēc Dombrovska teiktā, var sagaidīt, ka ekonomika attīstīsies nedaudz labāk, nekā tas bija prognozēts.

Vienlaikus politiķis atzīmēja, ka saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā saglabājas liela nenoteiktība un nestabilitāte. Svarīgs jautājums arī nākotnē joprojām būs energoapgādes drošība. Dombrovskis atzīmēja, ka šajā ziemā Eiropas Savienības gāzes krātuvēs vēl ir pietiekami lieli Krievijas gāzes krājumi, bet nākamajā sezonā ar to nevarēsim rēķināties.

KONTEKSTS:

2022. gadā ievērojami sāka kāpt inflācija. Pērnā gada jūnijā gada inflācija pārsniedza tā saucamo "trekno gadu" pīķi, sasniedzot 19,3%. 2008. gada maijā – "trekno gadu" laikā un īsi pirms ekonomiskās krīzes – gada inflācija sasniedza 17,9%.

Nākamos 2022. gada mēnešus patēriņa cenu līmenis turpināja augt, uzstādot arvien jaunus rekordus. Augstākais līmenis septembrī – inflācija gada griezumā sasniedza 22,2%

2022. gads noslēdzās ar gada inflāciju 20,8% līmenī decembrī. Decembra inflācijas rādītājos starp Eiropas valstīm Latvija bija pārliecinoši pirmā. 

Latvijas pārlieku augstie inflācijas rādītāji līdz šim skaidroti ar naudas tērēšanas paradumiem. Proti, cenas vairāk cēlās tieši tajās kategorijās, kam Latvijas iedzīvotāji tērē visvairāk – energoresursiem un pārtikai. Pretēji daudziem eiropiešiem, kuru patēriņa grozā ir, piemēram, vairāk izklaižu un ceļojumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti