Dienas ziņas

Pasniedz Dzintara Soduma balvu

Dienas ziņas

Sabiedriskās pirts pakalpojums joprojām pieprasīts

Zemnieku saimniecība sāk eksportu

Dobeles novada «Rūķīšu tējas» ievārījumu tirgos britu veikalu tīklā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pateicoties jaunajai valsts atbalsta programmai eksporta darījumu apdrošināšanai, vienā no lielākajiem Lielbritānijas veikalu tīkliem būs nopērkams Dobeles novada zemnieku saimniecībā gatavots ievārījums. Saimniecībai tas ir pirmais mēģinājums produkciju realizēt ārpus mūsu valsts robežām.

Pirms 17 gadiem, uzsākot biznesu, zemnieku saimniecība ''Rūķīšu tēja'' ārstniecības augi auguši nepilna hektāra platībā. Bet šodien ne vien apjoms, bet arī uzņēmuma apgrozījums palielinājies vairāk nekā 30 reizes.

Pirms četriem gadiem saimniecībā uzsākta arī ievārījuma ražošana. “Ievārījumi mums nāca tā nejauši. Mēs daudzas ogas izmantojām arī tējās, un tā sākām pie reizes gatavot arī ievārījumus,” stāsta ''Rūķīšu tēja'' saimnieks Raimonds Lignickis.

Ievārījums kļuvis arī par pirmo eksporta preci. Šomēnes, izmantojot jauno valsts programmu eksporta darījumu apdrošināšanai, uz Lielbritāniju izdevās aizvest pirmās 17 tonnas ievārījuma ar 11 dažādām garšām.

Tas, kā attīstīsies sadarbība, atkarīgs no patērētājiem Lielbritānijā, bet saimnieks cer, ka par eksportpreci varētu kļūt visa produkcija. “Latvija ir mazāka nekā viena kārtīga Anglijas pilsēta. Jebkura pilsēta Eiropā ir daudz lielāka par Latviju, līdz ar to potenciāls ir liels eksportēt uz Eiropu,” saka Lignickis.

Eksporta garantiju, kas dod papildus drošību, ka, sūtot produkciju uz Eiropas valstīm ar pēcapmaksu, nauda tiks saņemta, jau izmantojuši ap 70 uzņēmumu. Starp tiem ''Rūķīšu tēja'' ir pirmais un pagaidām vienīgais lauksaimniecības uzņēmums.

“Šis ir instruments, par kuru vēl jāizglīto mūsu uzņēmēji, par kuru vēl daudz jāstāsta,

lai uzņēmums ne tikai saglabātu savus tirdzniecības apjomus, bet tos arī kāpinātu. Neizbēgami nāksies domāt par eksporta tirgu iekarošanu. Un tieši tāda pati pieeja ir arī mazajiem uzņēmumiem,” saka Attīstības finanšu institūcija “Altum” eksporta garantiju daļas vadītājs Artūrs Karlsons.

Atļauja eksporta kredītu garantiju programmai uz ES ir līdz 2023.gadam. Paredzēts, ka atbalstu tajā saņems vairāk nekā 150 uzņēmumi, garantējot eksporta darījumus vismaz 82 miljonu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti