Panorāma

Brīvdabas muzejā atkal tirdziņš

Panorāma

Aizraušanās pārtop biznesā

Eksperimentē ar cieto kviešu audzēšanu un pārstrādi

«Dobeles dzirnavnieks» eksperimentē ar makaroniem piemērotu kviešu audzēšanu un pārstrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Zemnieku saimniecībā "Vilciņi 1" 65 hektāru platībā izauguši šogad pavasarī iesētie cietie kvieši. Tā ir izplatīta suga Itālijā un Spānijā, kā arī citās Dienvideiropas valstīs ar siltu klimatu, taču izrādās, ka tos var audzēt arī Latvijā. Tikmēr Latvijā un Baltijā izsenis pazīstami ir mīkstie kvieši, ko izaudzēt mūsu platuma grādos ir krietni vienkāršāk. Kāpēc audzēt cietos kviešus? Ar ko tie atšķiras un kāds ir to pielietojums?

Zemnieku saimniecības "Vilciņi 1" cieto kviešu lauku apseko saimnieks Arnis Burmistris un uzņēmuma "Dobeles dzirnavnieks" vadītājs Kristaps Amsils. Karstais laiks šai kultūrai ir īpaši pateicīgs, un jūlija vidū tā pa īstam var novērtēt, vai raža būs laba. Ideja audzēt mūsu platuma grādiem neraksturīgos cietos durum kviešus radās "Dobeles dzirnavniekam".

"Pavasarī mums bija brīvas platības, kuras bija paredzētas pupu audzēšanai, bet šis bija tāds interesants piedāvājums, un mēs teicām – jā, piekrītam audzēt," stāsta Burmistris.

Uzņēmās salīdzinoši lielu risku, uzreiz apsēt 65 hektārus.

"Ir liels izaicinājums, jo ir lielākas izsējas normas, ir kaut kādi nezināmie, ar ko ir jāsaskaras. Bet šobrīd izskatās, ka lauks ir ražīgs," saka saimnieks

Cietie kvieši vizuāli vien nedaudz atšķiras no mūsu platuma grādos augošajiem. Tie ir nedaudz zemāki un ar ļoti garām un izteiktām bārkstīm. Saimnieks norāda, ka to audzēšana ir ļoti līdzīga mūsu kviešu audzēšanai un prognozē, ka jau pēc trīs nedēļām varēs sākties kulšanas darbi.

No šiem kviešiem maizi necep. To produkts ir makaroni, kas kviešu cietības dēļ ir grūti pārvārāmi, saglabājas cieti, un, cilvēkam tos apēdot, sāta sajūta saglabājoties ilgāk, nekā ēdot mīksto kviešu makaronus.

"Mēs vēlamies pārstrādāt pēc iespējas vairāk vietējo izejvielu. Jāsaka, ka makaroniem jeb mūsu pastai galvenā izejviela ir cietie kvieši,"

norāda "Dobeles dzirnavnieka" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

Šādus makaronus izmēģina ražot jau vairākus gadus. Prakse rādot, ka cilvēki tos labprāt pērk. Turklāt svarīgi ražot tepat Latvijā ir arī tamdēļ, ka pavisam nesen Covid-19 krīze pierādīja – cilvēki lielos daudzumos pērk produktus ar ilgāku uzglabāšanas termiņu, turklāt krīze ietekmē arī iespējas importēt sastāvdaļas no citām valstīm.

"Kā parādīja šī Covid-19 krīze martā un aprīlī, ļoti svarīga ir pēc iespējas īsāka loģistikas ķēde, tātad no ražotāja līdz pircējam.

Jo garāka ķēde, jo var gadīties, kā mēs novērojām, ka veikalu plaukti ilgstoši ir tukši," saka Amsils.

"Dobeles dzirnavnieks" ir pārliecināts, ka Latvijā cietie kvieši izaug augstā kvalitātē, jo ziemas ir arvien siltākas. Tāpēc smej, ka Zemgali, kurā arī citās saimniecības eksperimentē ar cieto kviešu audzēšanu, nākotnē varēšot saukt par mazo Itāliju. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti