«Dobeles dzirnavnieks» biograudu pārstrādē un makaronu ražošanā investēs 30 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Graudu pārstrādes uzņēmums "Dobeles dzirnavnieks" sācis īstenot vērienīgu attīstības projektu, kas paredz tuvākajos gados attīstībā investēt 30 miljonus eiro. Tostarp biograudu pirmapstrādē un pārstrādē plānots ieguldīt vairāk nekā 18 miljonus eiro, bet makaronu ražošanas attīstībā – vairāk nekā 11 miljonus eiro, informē uzņēmumā.

18 miljonus eiro biograudu pirmapstrādes un pārstrādes infrastruktūrā plānots investēt divu gadu laikā. Projektā ietilps laboratorijas izveide, biograudu pieņemšanas, priekšattīrīšanas, pirmapstrādes tehnoloģiju un jaunu uzglabāšanas torņu izbūve, kā arī atsevišķas biograudaugu pārslu ražotnes izveide un aprīkošana ar iekārtām.

"Dobeles dzirnavnieka" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils paredz, ka piecu gadu laikā pēc projekta realizēšanas Latvijā audzēto biograudu īpatsvars pieaugs no pašreizējiem 3% līdz 10% 2026.gadā.

"Patlaban Baltijas valstīs nav pieejama laboratorija padziļinātai biograudu analīzei, tāpēc ikviens paraugs tiek sūtīts uz Vāciju pārbaudei. Tā kā šis ir laikietilpīgs process, kas turklāt sadārdzina kopējās ražošanas izmaksas, viens no būtiskiem projekta ieguvumiem būs Baltijā pirmās un vienīgās bio laboratorijas izveide Dobelē. Moderna un atbilstoši sertificēta laboratorija sniegs iespēju ikvienam tirgus dalībniekam to izmantot bioloģiskās lauksaimniecības pētījumiem un produktu analīzei," teica Amsils. 

Pēc investīciju projekta īstenošanas uzņēmuma pārstrādāto biograudu apjoms pārsniegs 40 000 tonnu, kas ir sešas reizes vairāk nekā 2017.gadā.

Paredzams, ka vairāk nekā 95% uzņēmumā saražoto biograudaugu pārslu tiks eksportētas, tādējādi veicinot augstas pievienotās vērtības produktu eksportu un sniedzot iespēju Latvijai ieņemt konkurētspējīgu pozīciju pasaules bioloģisko produktu tirgū, norāda uzņēmumā.

Projektu paredzēts pabeigt līdz 2020.gada beigām, piesaistot Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu – projekta pieteikums ir iesniegts Lauku atbalsta dienestā ES Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai līdzfinansējuma saņemšanai.

Otrs liels investīciju projekts paredz līdz 2020.gadam izveidot inovatīvu pastas ražošanas līniju, kas ļaus produktu klāstu papildināt ar jauniem makaronu veidiem, veicinot uzņēmuma produktivitāti un konkurētspējas pieaugumu ārvalstu tirgos. Kopējās projekta investīcijas pārsniegs 11 miljoni eiro, un vairāk nekā 90% jauno produktu plānots eksportēt. Projektu "Inovatīvas pastas ražošanas tehnoloģiskās līnijas iegāde" līdzfinansēs Eiropas Reģionālās attīstības fonds sadarbībā ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru.

""Dobeles dzirnavnieks" sevi jau apliecinājis kā nopietnu spēlētāju pastas ražošanas jomā un astoņu gadu laikā izaudzis par lielāko makaronu ražotāju Ziemeļeiropā," norāda Amsils.

"Lai turpinātu uzņēmuma izaugsmi, mūsu speciālisti ir izstrādājuši jaunu produktu specifikācijas un ražošanas tehnoloģijas. To ieviešana ražošanā ļaus mums vēl vairāk paaugstināt kvalitātes standartus, kā arī piedāvāt plašāku un no ražošanas viedokļa sarežģītāku pastas produktu sortimentu, tai skaitā funkcionālo pārtiku."

Līdztekus šo abu vērienīgo projektu realizēšanai "Dobeles dzirnavnieks" tuvāko gadu laikā plāno uzstādīt arī jaunas rudzu dzirnavas, griķu pārstrādes iekārtas, palielināt kviešu dzirnavu jaudu un būtiski paplašināt gatavās produkcijas noliktavu.

"Dobeles dzirnavnieka" galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.

"Dobeles dzirnavnieks" apgrozījums 2017.gadā bija 113,722 miljoni eiro, kas ir par 26,7% vairāk nekā 2016.gadā, bet "Dobeles dzirnavnieka" peļņa pieauga par 53,9% un sasniedza 4,174 miljonus eiro. Dati par uzņēmuma finanšu rezultātiem 2018.gadā vēl nav apkopoti, vēsta LETA.

"Dobeles dzirnavnieks" ir reģistrēts 1991.gadā, un tā pamatkapitāls ir 3,818 miljoni eiro. Kompānijas lielākais akcionārs ir Igaunijas "Tartu Mill" (93,99%). "Dobeles dzirnavnieka" galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti