Panorāma

Afganistānā bažas par jaunu konfliktu

Panorāma

Pastiprina apsardzi uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju

Izveido bioloģisko graudu apstrādes infrastruktūru

«Dobeles dzirnavnieks» atklāj divas daudzmiljonu ražotnes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

AS "Dobeles dzirnavnieks" piektdien, 2. jūlijā , atklāja divas jaunas ražotnes – bioloģisko graudaugu pārslu un inovatīvu pastas ražotni, kuru izveidē investēti 35 miljoni eiro. Jaunās ražotnes nākamo divu gadu laikā uzņēmumam sniegs iespēju eksporta apjomus audzēt vismaz par 30%, informēja uzņēmumā.

Bioloģisko graudu pārstrādes infrastruktūras izveidē investēti 22,7 miljoni eiro, no kuriem Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums ir aptuveni 22%. Infrastruktūrā ietilpst bioloģisko graudu pieņemšanas, priekšattīrīšanas, pirmapstrādes tehnoloģiju un jaunu uzglabāšanas torņu izbūve, kā arī atsevišķas bioloģisko graudaugu pārslu ražotnes izveide un aprīkošana ar iekārtām. Bioloģiskās ražotnes jauda būs apmēram 50 000 tonnu gadā.

Paredzams, ka vairāk nekā 95% uzņēmumā saražoto bioloģisko graudaugu pārslu tiks eksportētas, tādējādi būtiski veicinot un kāpinot augstas pievienotās vērtības produktu eksportu un sniedzot iespēju Latvijai ieņemt konkurētspējīgu pozīciju pasaules bioloģisko produktu tirgū, informēja "Dobeles dzirnavniekā".

"Šobrīd "Dobeles dzirnavniekam" ir jau vairāk nekā 200 bioloģiskās saimniecības, kas piegādā graudus, un mēs redzam, ka, parādoties šim pieprasījumam un infrastruktūrai, gadu no gada arī pieaug lauksaimnieku interese un platības tiek arvien vairāk apsētas ar graudaugiem," stāstīja "Dobeles dzirnavnieka" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

Šodien arī atklāta ražotne, kurā taps pasta jeb makaroni, ko Dobelē ražo kopš 2012. gada.

Inovatīvās pastas ražotnes izveidē investēti 12,4 miljoni eiro, no kuriem ES finansējums ir aptuveni 26%.

Projekta īstenošanas laikā uzstādītas iepriekšējo pētniecības aktivitāšu rezultātā izstrādātas jaunas un inovatīvas ražošanas tehnoloģijas, ieviešot ražošanā jaunus pastas produktus, kā arī veicinot produktivitātes un konkurētspējas paaugstināšanos. 

Šobrīd uzņēmums ražo 48 dažādu veidu un formu pastu, kas tiek izplatīta gan vietējā tirgū, gan eksportēta uz Eiropu, Āziju, Dienvidameriku un Āfriku. Jaunajā pastas ražotnē būs iespēja ražot ievērojami plašāku sortimentu, tajā skaitā pagaidām vēl tirgū neesošus produktus. Pastas ražošanas jauda būs aptuveni 40 000 tonnu gadā.

Augot uzņēmumam, pieaug arī darba vietu skaits šeit, Dobelē. Abas jaunizveidotās ražotnes dos darbu vēl vairākiem desmitiem cilvēku.

Ražotnei sākot darbu, jau šogad plānots pārstrādāt aptuveni 40 tonnas bioloģiski audzēto graudu. Tie ir graudi, kuru audzēšanā nelieto pesticīdus, bet saimnieko videi draudzīgā veidā.

"Šis ir ieguvums visiem. Pirmkārt, tas ir ieguvums videi, saimniekojot bioloģiski, videi draudzīgi. Otrs ir ieguvums pašiem lauksaimniekiem. Patēriņš gadu no gada aug, un sabiedrība ļoti izprot bioloģiskās lauksaimniecības nozīmi un bioloģiskās pārtikas nozīmi uzturā," skaidroja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis.

Turklāt, augot kopējiem apmēriem, bioloģiskās pārtikas cena arī būs plašākai sabiedrībai pieņemama. Jau pašlaik tā pakāpeniski samazinās.

KONTEKSTS:

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Dobeles dzirnavnieks" reģistrēts 1991. gadā, un tā pamatkapitāls ir 3,897 miljoni eiro. Kompānija 2019. gadā strādāja ar 129,639 miljonu eiro apgrozījumu, kas bija par 10,5% vairāk nekā gadu iepriekš. Vienlaikus kompānijas peļņa pieauga par 27,4% un bija 4,198 miljoni eiro.

Kompānijas lielākais akcionārs ir Igaunijas graudu ražotājs "Tartu Mill". Uzņēmuma galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti