«Dobeles dzirnavniekam» ļauj iegādāties «Rīgas dzirnavnieka» īpašnieku – Lietuvas «Baltic Mill»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Konkurences padome (KP) atļāvusi akciju sabiedrībai (AS) "Dobeles dzirnavnieks" iegādāties Lietuvas graudu pārstrādes uzņēmumu AB "Baltic Mill", kam pieder vairāki graudu pārstrādes un pārtikas ražošanas uzņēmumi Baltijas valstīs, piemēram, AS "Rīgas dzirnavnieks" Latvijā un citi, informēja konkurences uzraugs.

KP skaidroja – lai gan AS "Dobeles dzirnavnieks" un AS "Rīgas dzirnavnieks" apvienošanās būtiski samazinās konkurenci vairākos miltu, auzu pārslu un citu produktu tirgos, KP lēma apvienošanos atļaut, ņemot vērā pastāvošo augsto iespēju AS "Rīgas dzirnavnieks" bankrotēt un iziet no tirgus, ja to nepārņems cits uzņēmums.

KP secināja, ka AS "Dobeles dzirnavnieks" un AS "Rīgas dzirnavnieks" apvienošanās, visticamāk, radīs būtiskus šķēršļus efektīvai konkurencei rudzu un kviešu miltu tirgos gan gala patērētājiem, gan industriālajiem klientiem, kā arī auzu pārslu, miltu maisījumu, makaronu no mīkstajiem kviešu miltiem un putru tirgos gala patērētājiem.

Apvienošanās rezultātā minētājos tirgos būtiski samazināsies konkurences spiediens uz AS "Dobeles dzirnavnieks", ko iepriekš radīja tā tuvākais konkurents AS "Rīgas dzirnavnieks". Tas radīs apvienotā tirgus dalībnieka dominējošo stāvokli šajos tirgos, tostarp arī būtiski samazinās efektīvu konkurenci.

Vienlaikus KP konstatēja, ka AS "Rīgas dzirnavnieks" ir finansiālās grūtībās un uzņēmumam pastāv augsta iespējamība pamest tirgu, ja netiktu īstenota apvienošanās.

KP atsaucās uz Eiropas Komisijas nostādnēs noteikto, ka citādi problemātiska apvienošanās tomēr ir saderīga ar kopējo tirgu un var tikt atļauta, ja viena no apvienošanās pusēm ir bankrotējošs uzņēmums vai uzņēmumu grupas daļa.

Konkurences uzraugi skaidroja – lai konkurences tiesībās apvienošanās ietvaros piemērotu bankrotējoša uzņēmuma aizsardzību, Eiropas Komisija par īpaši būtiskiem uzskata trīs kritērijus:

  • bankrotējošo uzņēmumu tuvākajā nākotnē varētu izstumt no tirgus tā finansiālo grūtību dēļ, ja to nepārņem cits uzņēmums;
  • nav alternatīvas iegādes, kas būtu mazāk vērsta pret konkurenci nekā paziņotā apvienošanās;
  • ja apvienošanās nenotiktu, bankrotējošā uzņēmuma aktīvi nenovēršami pamestu tirgu.

KP konstatēja, ka AS "Rīgas dzirnavnieks" gadījumā izpildās visi trīs konkurences tiesībās noteiktie kritēriji. Pirmkārt, AS "Rīgas dzirnavnieks" ir finansiālas grūtības un pastāv iespēja tā iziešanai no tirgus, ja to nepārņems cits uzņēmums. Uz to norādīja ne tikai finanšu rādītāji, bet arī KP izmantotie bankrota iespējamības prognozēšanas modeļi. Otrkārt, nepastāv alternatīva iegādes iespēja, kas būtu mazāk vērsta pret konkurenci kā paziņotā apvienošanās. Sarunas par apvienošanos tika notikušas ar vairākiem tirgus dalībniekiem, tomēr tās dažādu iemeslu dēļ nerezultējās ar darījuma noslēgšanu. Treškārt, bija sagaidāms, ka AS "Rīgas dzirnavnieks" pametīs tirgu, jo visticamāk investori vai cits potenciāls pircējs neizteiks vēlmi pārņemt tā aktīvus.

Konkurences padome salīdzināja arī hipotētiskos scenārijus, ja apvienošanās nenotiktu un ja apvienošanās notiktu. KP secināja, ka AS "Rīgas dzirnavnieks" līdz šim izdarītais konkurences spiediens uz AS "Dobeles dzirnavnieks" turpmāk samazinātos, nesaņemot attiecīgās investīcijas.

Tādējādi, ja apvienošanās netiktu atļauta, konkurences struktūra būtu līdzvērtīga tai, ja apvienošanās notiktu, jo apvienošanās dalībnieki ir tuvākie konkurenti vairākos tirgos. Aizliedzot apvienošanos, AS "Rīgas dzirnavnieks" pamestu tirgu, un tā tirgus daļu lielākoties pārņemtu AS "Dobeles dzirnavnieks", kā tā tuvākais aizvietotājs. Tādējādi, ņemot vērā minētos specifiskos apstākļus, KP lēma atļaut apvienošanos, lai nodrošinātu AS "Rīgas dzirnavnieks" darbības turpināšanu tirgū.

KONTEKSTS:

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Dobeles dzirnavnieks" reģistrēts 1991. gadā un tā pamatkapitāls ir 3,897 miljoni eiro. Kompānija 2019. gadā strādāja ar 129,639 miljonu eiro apgrozījumu, kas bija par 10,5% vairāk nekā gadu iepriekš. Vienlaikus kompānijas peļņa pieauga par 27,4% un bija 4,198 miljoni eiro.

Kompānijas lielākais akcionārs ir Igaunijas graudu ražotājs "Tartu Mill". Uzņēmuma galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.

"Dobeles dzirnavnieks'' 2021. gada pavasarī parakstīja līgumu par Lietuvas graudu pārstrādes uzņēmuma AB "Baltic Mill" 100% kapitāla daļu iegādi. Darījumam vēl bija nepieciešams saņemt konkurences uzraugu akceptu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti