Dienas ziņas

Piemin Otrā pasaules kara upurus

Dienas ziņas

Pieaug interese par mediācijas ieviešanu skolās

Kāds Latvijai ieguvums no vēja parkiem?

Dobelē diskutē par ieguvumiem no vēja parkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tuvāko gadu laikā Latvijā varētu tikt uzbūvēti vairāki vēja ģeneratoru parki. Līdz 2022. gadam vēja parku  Dobeles un Tukuma novadā plāno būvēt Zviedrijas kompānijas  meitas uzņēmums “Eolus”. Pret to gan iebilst iedzīvotāji. Trešdien pēc iedzīvotāju iniciatīvas grupas ierosinājuma  Dobelē notika forums, kurā tika apzināts ieguvums no vēja parkiem. 

No kopējā energoresursu patēriņa Latvijā 2017. gadā 39% bija atjaunojamie energoresursi.  Kā Eiropas Savienības dalībvalsts Latvija nākamajos desmit gados izvirzījusi mērķi sasniegt 45% atjaunojamo energoresursu. Savukārt Eiropas Komisija rēķina, ka šo latiņu iespējams pacelt līdz pat 51%.  Ar kādu atjaunojamo energoresursu veidu sasniegt mērķus - tas neesot tik būtiski.

 "Protams, mēs šobrīd vērtējam iespēju, ka varētu būt kāds politikas pasākums, kā veicināt šo virzienu, jo mums šobrīd ir daži simti elektromobiļu. Par to arī tiek domāts, bet vēja enerģija ir konkurētspējīga un turpmākajos gados konkurētspēja palielināsies," stāstīja Ekonomikas ministrijas Ilgtspējīgas enerģētikas politikas departamenta direktors Andrejs Apaņuks.

No pašreiz saražotajiem atjaunojamajiem energoresursiem vēja enerģija ir tikai nepilns procents, bet, izveidojot uzņēmuma ''Eolus'' plānoto vēja parku Dobeles un Tukuma novados, saražotā vēja enerģija palielinātos par 10%. Pret to gan iebilst iedzīvotāji, kuri izveidojuši iniciatīvas grupu un savākuši 10 000 parakstu pret vēja parka izbūvi. Arī uz forumu pieaicinātie eksperti nav vienisprātis par vēja enerģiju. Lai gan izmaksas esot no 40 - 60 eiro par megavatstundu, vēja radītā enerģija ir nepastāvīga un neprognozējama.

"Lai saglabātu nepārtrauktību ir vajadzīgs kompensēt šīs svārstības, un to būs spiesti darīt "Latvenergo" TEC. Šādi lēkājot līdz, TEC nevar strādāt optimālā režīmā, kā viņi ir projektēti," norādīja fizikas doktors Visvaldis Grāveris.

Projekta īstenotājs gan nepiekrīt, ka tādējādi vēja enerģija palielinās elektroenerģijas cenu gala patērētājam.

"Mūsu viedoklis ir tāds, ka vajadzētu palikt lētākam. Tas tāpat kā dotajā brīdī ir: ja Daugavā ūdens ir, elektrības cena krītas, ja ūdens nav, cena elektrībai ceļas. Tas ir pieprasījums - piedāvājums, brīvais tirgus," stāstīja ''Eolus'' valdes loceklis Gatis Galviņš.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem pašlaik vēja parkus atļauts būvēt Zemgales reģionā, bet jaunajā Nacionālajā enerģētikas un klimata plānā paredzēts pārskatīt teritoriālos ierobežojumus, kā arī izstrādāt risinājumu vēja parku attīstībai uz valsts mežu zemēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti