Divu kokrūpnieku investīciju projekti saņems ienākuma nodokļa atlaidi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ministru kabinets otrdien, 11. decembrī, atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu piešķirt uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaidi divu kokrūpniecības uzņēmumu – SIA "AmberBirch" un SIA "Rettenmeier Baltic Timber" – investīciju projektiem, informē EM.

Valdības lēmums paredz, ka šie uzņēmumi pēc nozīmīgu investīciju projektu pabeigšanas saņems UIN atlaidi 25% apmērā no kopējās ieguldījumu summas.

"AmberBirch" plāno izveidot saplākšņa ražotni, ieguldot tajā 26,45 miljonus eiro. Līdz ar to pēc investīciju projekta īstenošanas uzņēmumam piemērotā UIN atlaide būs 6,61 miljons eiro.

Īstenojot šo projektu, uzņēmums plāno sasniegt augstu produktivitāti un konkurētspēju, veicot ieguldījumus pētniecībā un attīstībā un tā rezultātā izveidojot pilna cikla ražotni augstvērtīga saplākšņa ražošanai no apaļkoku iepirkšanas līdz gala produktam ar lielu eksporta potenciālu. Projekta rezultātā ir plānots ražot gan tradicionālo bērza saplāksni, gan kompozītsaplāksni, izmantojot dažādus koksnes un nekoksnes materiālus.  Uzņēmums "AmberBirch" plāno izveidot 208 jaunas darbavietas, norāda EM.

Savukārt SIA "Rettenmeier Baltic Timber" investīciju projektā plāno uzlabot kokmateriālu šķirošanas procesu.

Ražotnes attīstībā plānots ieguldīt 15,34 miljonus eiro, un pēc projekta īstenošanas uzņēmums saņems UIN atlaidi 3,84 miljonu eiro apmērā.

Investīciju projekta mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu, detalizētu un produktīvu kokmateriālu šķirošanas procesu, kas ļautu samazināt šķirošanas izmaksas, palielināt ieņēmumus, gūstot lielāku lietderīgo iznākumu, ražojot tirgū pieprasītos produktus nepieciešamajās kvalitātēs un dimensijās, šādi iegūstot visaugstāko iespējamo cenu. Sākotnējie ilgtermiņa ieguldījumi tiks veikti, lai palielinātu zāģbaļķu šķirošanas jaudu par 66% un sasniegtu gandrīz četras reizes augstāku zāģmateriālu šķirošanas produktivitāti nekā pašreizējā zāģmateriālu šķirošanas līnijā.

"Rettenmeier Baltic Timber" projekts paredz uzsākt ražot tādu garumu dēļus, kuri nebija iespējami līdz šim. Tāpat plānots ražot dažāda garuma dēļus atbilstoši individuāliem klientu pasūtījumiem. Sākotnējie ilgtermiņa ieguldījumi tiks veikti, lai būtiski mainītu arī ražošanas procesu un  paaugstinātu ražošanas procesa efektivitāti, izmantojot automātiskās iekārtas.

Absolūti lielāko daļu saražotās produkcijas uzņēmumi plāno eksportēt, līdz ar to projektu īstenošanas rezultātā tiek prognozēts, ka 2025. gadā šo uzņēmumu eksportētās produkcijas apjoms būs aptuveni 82 miljoni eiro, norāda EM.

KONTEKSTS:

Līdz ar nodokļu reformu izzudusi peļņas nodokļa atlaide lielajiem investoriem. Tiesa, tie lielie investori, kas savus uz atbalstāmā investīciju projekta statusu pretendējošos projektus paspēja iesniegt vēl 2017. gadā, var izmantot iepriekš spēkā esošās uzņēmumu peļņas nodokļa atlaides. Arī tie, kam šīs atlaides jau piešķirtas, tās var izmantot pēc projektu pabeigšanas. 

Ministru kabinets līdz šim atbalstījis UIN atlaides piešķiršanu vairāk nekā 35 uzņēmumu investīciju projektiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti