Divas personas apsūdz par nodokļu nemaksāšanu un uzņēmuma līdzekļu tērēšanu luksusa precēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai šī gada martā kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret divām fiziskām personām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā, informēja VID.

Abas fiziskās personas par savu uzņēmumu saimniecisko darbību laika periodā no 2016. gada maija līdz 2018. gada septembrim VID iesniedza deklarācijas un pārskatus, aprēķināja valsts budžetā maksājamās nodokļu summas, taču neveica aprēķinātos maksājumus likumā noteiktajā kārtībā un termiņā. Tādējādi personas, iespējams, izvairījās no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas valsts budžetā lielā apmērā.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka uzņēmumu rīcībā esošie naudas līdzekļi tika izmantoti pēc saviem ieskatiem personiskajām vajadzībām, dažādiem pirkumiem un pakalpojumu apmaksai, tostarp luksus klases automašīnu līzinga nomaksai, nevis uzņēmumu saimnieciskās darbības nodrošināšanai un nodokļu nomaksai.

Minēto darbību rezultātā - aprēķinot, deklarējot, bet ļaunprātīgi neveicot nodokļu maksājumus valsts budžetā, budžetam nodarīti zaudējumi vairāk kā 158 tūkstošus eiro apmērā, nenomaksājot pievienotās vērtības nodokli, iedzīvotāju ienākuma nodokli, uzņēmuma ienākuma nodokli un neveicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Kriminālprocess VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē tika uzsākts 2018.gada nogalē pēc Krimināllikuma  218.panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm. Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti