4. studija

Pieredze - kā jūtas repatrianti, atgriezušies mājās

4. studija

4.studijas viešņa - Veģetāra uztura skolas "Vegus" vadītāja DITA LASE

Kas ārkārtējās situācijas laikā jāievēro taksometru vadītājiem un pasažieriem?

Distance, starpsiena un valsts atbalsts – Covid-19 laikā taksistiem svarīgi jautājumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai ierobežotu Covid-19 izplatību, drošības pasākumi jāievēro arī taksometros. Bet vai tos iespējams ievērot, braucot ar taksometru?

Mārtiņš ir taksometra vadītājs ar sešu gadu stāžu. Viņaprāt, ir daudz neskaidrību saistībā ar noteiktajiem ierobežojumiem. “Satiksmes ministrija ir izdevusi ieteikumus, kā vajadzētu uzvesties taksometru vadītājiem, kas man īsti nav saprotami. Jo valstī ir noteikta divu metru distances ievērošana, bet, kā mēs visi zinām, mašīnas salonā tas fiziski nav iespējams,” saka Mārtiņš.

Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāra vietnieks Dins Merirands piekrīt, ka taksometros divu metru distanci pārsvarā nav iespējams ievērot. Šādos gadījumos svarīgi, lai distance starp vadītāju un pasažieri būtu iespējami lielāka: “Varētu būt, ka pasažieri sēž pa diagonāli – aizmugurējā sēdeklī pa diagonāli no vadītāja. Otrs izņēmums ir saistīts ar tādiem pasažieriem, kas ir viena mājsaimniecība vai kas ceļo kopā ar maziem bērniem. Viņiem varētu būt iespēja aizņemt visas aizmugurējās sēdvietas taksometrā. Izņemot to sēdvietu, kas atrodas tieši blakus vadītājam. Nu, un faktiski trešā lieta ir vienkārši katram pašam, atkarībā no tā, kāds ir transportlīdzeklis, meklēt iespēju norobežot priekšējos sēdekļus no aizmugurējiem.”

Nebūtu vēlams taksometrā uzņemt vairāk par vienu pasažieri, ja tie nav no vienas mājsaimniecības. Tāpat būtiski lūgt sēdēt tālākajā sēdvietā no taksometra vadītāja.

“No Satiksmes ministrijas es gribētu skaidrojumu, kā rīkoties šajā situācijā, nevis tikai ieteikumus, jo formāli mēs pārkāpjam esošo likumu,” norāda taksometra vadītājs Mārtiņš.

“Mērķis nav kādu izkontrolēt, ko mēs arī nespēsim izdarīt. Saku, kā ir; protams, nevarēs izkontrolēt visus taksometrus vai pārvadājumus, ko šis taksometrs veic. Tas ir vienkārši aicinājums gan pasažieriem, gan vadītājiem padomāt katrā konkrētā situācijā, vai to pārvadājumu tādā veidā veikt ir labi un droši gan vienai, gan otrai pusei,” saka Merirands.

Tātad vadītājiem ir jāapsver iespēja norobežot transportlīdzekļa priekšējos sēdekļus no aizmugurējiem. Bet vai pašu meistaroti norobežojumi neapdraud braucējus, un vai tie neliegs iziet tehnisko apskati?

“Ja mēs izvietojam šo starpsienu, atdalot priekšējo rindu no aizmugurējās, tad tehniski jau automobilī nekas netiek mainīts. Netiek traucēta ne redzamība, ne kaut kādas citas būtiskas izmaiņas netiek veiktas. Līdz ar to tehniskajā apskatē ar to nevajadzētu rasties problēmām, sevišķi šajā laikā. Protams, ja mēs to darām ar pietiekami viegliem materiāliem, neizmantojot logu stiklu un tā tālāk,” saka satiksmes drošības eksperts Oskars Irbītis. Savukārt, ja ar sienu atdala vadītāju no blakus sēdētāja, tad pārredzamība var pasliktināties.

Satiksmes ministrijā skaidro, ka norobežojuma ierīkošanas izmaksas būtu jāsedz taksometra īpašniekam, kā arī jānodrošina regulāra salona apstrāde ar dezinfekcijas līdzekļiem.

Tikmēr taksometra vadītājs Mārtiņš norāda uz pieprasījuma kritumu par 70%: “Līdz ar to skaidrs, ka kaut kādas peļņas iespējas ir krasi samazinājušās.”

Pašlaik tiekot domāts par atbalsta iespējām taksistiem. “Ir bijuši priekšlikumi par to, ko varētu darīt šajā jautājumā. Ir vērtējamas dažādas iespējas. Viens no tiem ir par avansa maksājumu samazināšanu. Otrs variants varētu būt arī par licences kartīšu cenas samazināšanu uz laiku,” saka SM valsts sekretāra vietnieks.

Aprīļa vidū Rīgas plānošanas reģiona attālinātajā Attīstības padomes sēdē nolemts par 90% samazināt nodevas apmēru taksometru pakalpojumu sniedzējiem reģionā, tādā veidā solidarizējoties ar pārvadātāju nozari ārkārtējās situācijas apstākļos, liecina ziņu aģentūras LETA arhīvs.

KONTEKSTS:

Lai ierobežotu Covid-19 infekcijas izplatīšanos Latvijā, līdz 12. maijam nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju. Cīņai ar vīrusu noteica aizvien stingrākus ierobežojumus, mācībām skolās jānotiek attālināti, atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi, brīvdienās daļēji slēgti tirdzniecības centri. Noteikti arī jauni pulcēšanās ierobežojumi, ārpus mājām vienkopus ļaujot atrasties ne vairāk par diviem cilvēkiem vai ģimeni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti