Diskutēs par iespējām veicināt saules enerģijas izmantošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Cēsīs pirmdien notiks enerģētikas nozares un pašvaldību pārstāvju diskusija par saules enerģijas izmantošanu elektrības ražošanā “No saules līdz elektrībai”, Latvijas Radio pastāstīja Vidzemes plānošanas reģiona Energoefektivitātes eksperts Jānis Ikaunieks.

Viņš uzskata, ka pašlaik Vidzemes plānošanas reģionā, tāpat kā visā Latvijā, saules enerģija tiek izmantota daudz mazāk nekā citviet pasaulē. Tādēļ nolemts pulcēt kopā publiskā sektora pārstāvjus, elektrības ražotājus un tirgotājus, lai rastu risinājumu, kā veicināt saules enerģijas izmantošanu.

Vidzemes plānošanas reģiona Energoefektivitātes eksperts Jānis Ikaunieks
00:00 / 00:33
Lejuplādēt

"Šobrīd ir tā, ka tas ir tāds ļoti populārs virziens, kurā strādāt, un redzam, ka Vidzemes plānošanas reģionā, salīdzinot, teiksim, ar citu valstu pieredzi Eiropas Savienībā, elektroenerģijas, kas saražota ar sauli, ir krietni mazāk. Diskusija veidota ar mērķi noskaidrot, kas tās ir par barjerām, šķēršļiem, kāpēc Vidzemes plānošanas reģionā un Latvijā vispār saule tieši elektroenerģijas ražošanai netiek izmantota tik daudz kā citur un kā gribētos.

Ikauniekam šķiet, ka viens no lielākajiem trūkumiem varētu būt tieši zināšanu un labo piemēru trūkums.

"Ja skatāmies uz tādiem lielākajiem projektiem, tad vidēji atmaksāšanās laiks ir ap 10, nu, varbūt padsmit gadi. Bet ražotāji garantē saules paneļu mūžu 20, 25 un pat 30 gadus. Ja mēs skatāmies no dzīves cikla, tad, manuprāt, tas projekts ir ļoti labs. Ja viņš atmaksājas ātrāk nekā pusē no dzīves cikla, tad visi projekti ir rentabli," norādīja Ikaunieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti