Diskusijas par pensiju uzkrājumu piesaisti Zemes fondam Saeima turpinās pavasarī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Saeimā diskutē par iespēju pensiju sistēmas 2.līmeņa finansējumu piesaistīt lauksaimniecības zemes iegādei jaunajā zemes fondā. Lauku attīstības fondā, kas pārraudzīs zemes fondu, tā izveidei paredzēti 14 miljoni eiro. Taču ar to „Zemnieku saeimas” ieskatā ir par maz, lai Zemes fonds varētu sākt pilnvērtīgu darbu nākamajā gadā.

Komercbanku asociācija norāda, ka vispirms jāizveido zemes fonda administrācija un jārada iespēja pensiju naudas turētājiem tajā iegādāt vērtspapīrus, lai juridiski varētu pensiju naudu piesaistīt tiem. Tāpat arī zemes fonda izlaistajiem finanšu instrumentiem jābūt ienesīgiem.

„Zemnieku saeima” vasarā izsūtījusi vēstuli virknei institūciju par iespēju pensiju 2. līmenī uzkrāto līdzekļu daļu piesaistīt Latvijas valsts zemes fondam lauksaimniecības zemes iegādei. Otrdien jautājums pirmo reizi skatīts Saeimas Sociālās drošības apakškomisijā.

Zemnieku pārstāvis Mārtiņš Trons norādīja, ka līdzīgu piemēru netrūkst Skandināvijas valstīs, kuru pensiju fondi Latvijā iegādā mežus un zemi. Lai zemes fonds tikai uzsāktu nākamgad pilnvērtīgi darboties, nepieciešami vismaz 30 miljoni eiro, tādēļ „Zemnieku saeimas” ieskatā svarīgi sākt diskusiju par naudas pieejamību jau savlaicīgi.

Savukārt Komercbanku asociācijas padomnieks Teodors Tverijons skaidroja, ka pēc Zemes fonda izveides, tam vispirms jāveic priekšdarbi, lai pensiju naudas turētāji varētu juridiski pareizi veikt darījumus ar to. Turklāt būtisks priekšnosacījums, ka Zemes fondam ir jābūt ar ļoti caurspīdīgu pārvaldes struktūru.

Arī Zemkopības ministrija konceptuāli piekritusi naudas piesaistei no pensiju otrā līmeņa uzkrājuma. Taču meža departamenta direktors Arvīds Ozols skaidroja, ka vispirms ir šis Zemes fonds jāizveido un Ministru kabineta noteikumus par fonda darbību plānots izstrādāt līdz aprīlim, kad arī Saeima diskusiju turpināšot.

Zemes fonda izveide noteikta vasarā pieņemtajos likuma grozījumos par zemes privatizāciju lauku apvidos. Plānots, ka Zemes fondu varētu pārvaldīt šobrīd veidotā Attīstības finanšu institūcija, kurā iekļausies arī lauku attīstības fonds. Valdībai gan par pārraugošo institūciju lēmums jāpieņem līdz šī gada beigām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti