Dīkstāves pabalstiem par aprīli var pieteikties līdz 20.maijam; paplašina saņēmēju loku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valdība vēlreiz paplašināja dīkstāves pabalsta saņēmēju loku, kā arī noteica, ka par šī gada aprīli iesniegumus dīkstāves pabalstiem varēs iesniegt līdz 20. maijam, informēja Ekonomikas ministrija.

ĪSUMĀ:

  • Pabalstu saņems arī, ja veic pedagoģisko vai radošo darbu valsts vai pašvaldību iestādē vai uzņēmumā, bet saņem līdz 430 eiro mēnesī.
  • Pabalstu saņems arī darbinieki, kas veic saimniecisko darbību, par ko saņem līdz 430 eiro mēnesī.
  • Iesniegumus pabalstiem par aprīli darba devējs var iesniegt līdz 20. maijam.
  • Jāpiesakās dīkstāves pabalstam arī tad, ja uzņēmums nekvalificējas, lai VID ir ziņas par darbiniekiem.
  • Apgrozījuma samazinājumu pabalsta piešķiršanai VID var vērtēt arī par maiju un jūniju.  

Valdības ceturtdien, 14. maijā, pieņemtie grozījumi noteikumos paredz, ka dīkstāves pabalstam varēs pieteikt arī darbiniekus, kuri veic pedagoģisko vai radošo darbu valsts vai pašvaldību institūcijā vai kapitālsabiedrībā un kuru ieņēmumi no tā nepārsniedz 430 eiro mēnesī.

Tāpat pabalstu varēs saņemt arī darbinieki, kuri vienlaikus veic saimniecisko darbību un kuru ieņēmumi no tās nepārsniedz 430 eiro mēnesī.

Līdz ar to pabalsta saņemšanai varēs pieteikties, piemēram, tulkotāji, pasniedzēji, kultūrizglītības jomā uz nepilnu darba slodzi strādājošie pedagogi, nepilnas slodzes aktieri kādā no valsts teātriem un citi, kuru ieņēmumi nepārsniedz 430 eiro mēnesī, skaidroja Ekonomikas ministrija.

Tāpat valdība tomēr nolēma, ka iesniegumus dīkstāves pabalstiem varēs iesniegt nevis tikai par kārtējo mēnesi, bet par šā gada aprīli darba devējs iesniegumu Valsts ieņēmumu dienestā (VID)  var iesniegt līdz š.g. 20. maijam.

Tāpat noteikts, ka Covid-19 izraisītās krīzes skartajam darba devējam jāiesniedz iesniegums dīkstāves pabalsta saņemšanai Valsts ieņēmumu dienestam arī gadījumos, kad uz to ir attiecināms kāds no nosacījumiem dīkstāves pabalsta nepiešķiršanai, lai tādējādi tā darbinieks varētu kvalificēties dīkstāves palīdzības pabalsta saņemšanai.

Ņemot vērā pagarināto ārkārtējo situāciju, Ministru kabineta noteikumos precizēts, ka apgrozījuma samazinājumu, kas ir viens no dīkstāves pabalsta piešķiršanas kritērijiem, VID var vērtēt arī par 2020. gada maija un jūnija mēnešiem. 

Noteikumos arī precizēts termina “eksports” lietojums, izmantojot Pievienotās vērtības nodokļa likumā sniegto eksporta definējumu, attiecinot to gan uz preču, gan arī pakalpojumu eksportu, gan uz Eiropas Savienības valstīm, gan uz trešajām valstīm.

KONTEKSTS:

Saistībā ar Covid-19 infekcijas izraisīto krīzi Latvijas valdība šā gada marta beigās vienojās par valsts atbalstu uzņēmumiem, kuru apgrozījums krīzes dēļ krities par 30%, bet atsevišķos gadījumos – par 20%. VID izmaksā dīkstāves pabalstu 75% apmērā no uzņēmumu darbinieku līdz šim saņemtās algas, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāro mēnesi. Nodokļi no šīs summas netiek ieturēti.

Dīkstāves pabalstu izmaksai valdība vienojās piešķirt Valsts ieņēmumu dienestam (VID) 102 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti