Dienas ziņas

PVO: šogad pūļa imunitāti nesasniegsim

Dienas ziņas

Vairākās slimnīcās Covid-19 gultu noslodze izsmelta

Palielinās atbalstu krīzē cietušajiem

Dīkstāves pabalsta minimālo apmēru palielinās līdz 500 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Minimālo dīkstāves atbalsta apmēru palielinās no 330 eiro līdz 500 eiro. Vienlaikus pagarinās dīkstāves atbalsta un daļēji nodarbināto algas subsīdijas atbalsta programmu, to otrdien lēma valdība.

Ministru kabinets (MK) otrdien atbalstīja, ka no šā gada 1. janvāra tiek palielināts minimālais dīkstāves atbalsta apmērs līdz 500 eiro mēnesī visām mērķa grupām – gan uzņēmumu darbiniekiem, gan pašnodarbinātām personām, gan patentmaksātājiem.

Tas atbilst pašlaik minimālās algas apjomam Latvijā. Līdz ar to cerēts nodrošināt, ka dīkstāves atbalsta iespējas izmantotu vairāk  

Kūtri savus darbiniekus pabalsta saņemšanai piesakot skaistumkopšanas nozares uzņēmumi, tādēļ tiek mainīta kārtība, kā var pieteikties atbalsta saņemšanai. Finanšu ministrs Jānis Reirs (“Jaunā Vienotība") skaidroja: "Viena liela problēma ir tas, ka cilvēki nepiesakās pabalstiem. Pirmā un indikatīvā nozare ir frizētavas un skaistumkopšanas joma. No deviņiem tūkstošiem nozarē nodarbināto pieteikušies tikai 1500 cilvēki."

Vienlaikus valdības sēdē apstiprināti grozījumi dīkstāves atbalsta un algas subsīdijas atbalsta programmu noteikumos, pagarinot to darbības termiņu līdz brīdim, kamēr spēkā būs valdības noteiktie ierobežojumi saimnieciskai darbībai, kas saistīti ar epidemioloģiskās drošības pasākumiem, lai ierobežotu Covid-19 infekcijas izplatību. 

"Šis lēmums dod stabilitātes sajūtu uzņēmējdarbībā, ja notiks kādi ierobežojumi vai aizliegumi kādam uzņēmējdarbības veidam. Tad būs iespēja izmantot visus trīs mehānismus – gan dīkstāves pabalstu, gan darbavietu subsidēšanu un finansējumu uzņēmumu apgrozāmo līdzekļu palielināšanai Covid-19 krīzes skartajās nozarēs,” norādīja Reirs.       

Komersantiem līdz šā gada 15. janvārim jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā (VID) pieteikumi atbalsta saņemšanai par dīkstāvē esošiem un daļēji nodarbinātiem darbiniekiem decembrī. Tādos pašos termiņos pieteikums dīkstāves atbalsta saņemšanai jāiesniedz arī pašnodarbinātām personām un patentmaksātājiem.

Tāpat abu atbalsta programmu MK noteikumi papildināti ar normām, ka iesniegumos par martu un tālākajiem mēnešiem darba devējiem, pašnodarbinātām personām vai patentmaksātājiem būs jānorāda arī pamatojums par ieņēmumu samazinājuma saistību ar saimnieciskās darbības ierobežojumiem, kas saistīti ar epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas ierobežošanai. 

KONTEKSTS:

Kopš 2020. gada rudens sākuma Latvijā turpinās strauja Covid-19 izplatība, un slimnīcās pieaug stacionēto pacientu skaits. 10. decembrī valdība nolēma veselības aprūpes sistēmā Covid-19 radītās pārslodzes dēļ izsludināt ārkārtas situāciju. Tāpat Covid-19 ierobežošanai valdība nolēma pagarināt novembrī valstī izsludināto ārkārtējo situāciju vispirms līdz 11. janvārim, apstiprinot papildu ierobežojumus un pagarinot skolēnu Ziemassvētku brīvlaiku, bet vēlāk atkārtoti lēma pagarināt ārkārtas situāciju līdz 7. februārim, bet ierobežojumus Covid-19 infekcijas mazināšanai – vēl līdz 25. janvārim.

Savukārt, lai mazinātu Covid-19 izplatību Jaungadu svinību laikā, valdība vienojās, ka no 30. decembra brīvdienās Latvijā tiks ieviesta “brīvdienu mājsēde”.  Līdz 25. janvārim nedēļas nogalēs no plkst. 22.00 līdz 5.00 jāuzturas tikai savā dzīvesvietā.

Latvijas uzņēmējiem pašreizējās ārkārtējās situācijas laikā ir trīs atbalsta veidi – dīkstāves pabalsti, subsidētās darbavietas un vienreizējā subsīdija apgrozāmajiem līdzekļiem.

Atbalstam par dīkstāvi ir tiesīgi pieteikties darba devēji, pašnodarbinātas personas un patentmaksātāji, kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības par konkrēto atbalsta mēnesi, salīdzinot ar mēneša vidējiem ieņēmumiem 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī, kuros uzņēmums faktiski darbojies, ir samazinājušies ne mazāk kā par 20%. 

Sīkāk par to, kādi ir nosacījumi dīkstāves pabalstu un algu subsīdiju saņemšanai, lasiet šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti