«Dienas» mediju uzņēmumi izpārdoti bijušajiem menedžeriem; nauda bijusi pašiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Akciju sabiedrības „Diena” koncernā agrāk esošie mediju uzņēmumi turpmāk nepiederēs SIA „Rīgas tirdzniecības osta” (RTO). Tagad koncerns ir sadalīts trīs daļās, kuras ir nonākušas vairāku „Dienas” esošo un bijušo menedžeru īpašumā. Viņi apgalvo, ka medijus nopirkuši par saviem līdzekļiem, darījumos nepārstāvot nevienu citu. 

Sadalīšana arī neesot formāla, jo turpmāk starp agrākajiem viena koncerna izdevumiem būšot sīva konkurence, apgalvo jaunie īpašnieki.

 

“Dienas mediji” - Kotam

AS "Diena" īpašnieks SIA "Rīgas tirdzniecības osta" turpmākās darbības stratēģijā neredz izdevējdarbu, tādēļ pieņemts lēmums koncernu sadalīt un pārdot. Šāds paziņojums tika izplatīts otrdien, bet pēc valsts svētkiem kļuva zināms, ka par laikraksta „Diena” izdevēja „Dienas mediji” īpašnieku kļuva līdzšinējais koncerna valdes priekšsēdētājs, bijušais Latvijas Televīzijas ģenerāldirektors Edgars Kots.

“Ja man nebūtu iespēju šo darījumu veikt, es to nedarītu, šajā situācijā nebija vajadzības aizņemties naudu. Darījums ir konfidenciāls, bet darījuma summa ir pieņemama,” atzina Kots  

Viņš klāstīja, ka Latvijā medijiem jāpieder pilsoņiem, “esmu pietiekami patriotisks un plānoju darboties ilgstoši”, lai gan izaicinājums liels un tirgus apstākļi ir sarežģīti.

 

“Dienas Bizness” un  "Dienas Žurnāli” – Maršānam un Svārpstonam

„Dienas Bizness” un „Dienas Žurnāli” nonāca uzņēmuma „SM Investīcijas” īpašumā. Tas uz pusēm pieder Jānim Maršānam, kas līdz rudenim darbojās „Dienas” padomē un RTO valdē, un viņa kolēģim šajās institūcijās Jānim Svārpstonam.

Pēdējā vārds nereti ir locīts saistībā ar kādreizējo politiķi Andri Šķēli. Piemēram, digitālās televīzijas lietā, kurā Šķēle liecināja, Svārpstons pirmajā instancē ir atzīts par vainīgu krāpšanā. Tomēr Maršāns apgalvo, ka abi īpašnieki pārstāv tikai sevi un medijus nopirka par savu naudu.

Maršāns stāstīja, ka diskusijas, “ko darīt ar šiem aktīviem, jo tie nebija profila uzņēmumi”, koncerna vadībā bija jau sen,  un “bija mērķis no tiem tikt vaļā”.  Viņš arī pauda pārliecību, ka “Dienas Bizness” ir  perspektīvs medijs, nišas produkts, “tam es redzu lielas izaugsmes iespējas”, savukārt žurnāliem ir lielāka konkurence, “bet iespēja [iegādāties uzņēmumus] bija, mēs to izmantojam”.  

 

Reģionālās preses izdevējs – Uldim Salmiņam

Savukārt reģionālās preses izdevēju SIA „RPD” ir iegādājies kādreizējais „Dienas mediju” un arī RPD valdes loceklis Uldis Salmiņš.

Rīta pusē sazvanīts, Salmiņš to komentēja izvairīgi, taču nenoliedza. “Plašākus komentārus pašlaik nesniegšu, jo lieta līdz galam nav izdarīta,” sacīja Salmiņš.

Vēlāk Salmiņš apstiprināja, ka darījums ir noticis caur viņam piederošu uzņēmumu, kas tikai novembrī tika pārdēvēts par SIA „Reģionu mediji”. Tagad Salmiņš ir kļuvis par vienīgo ''RPD'' valdes locekli un jau ir paguvis tikties ar uzņēmuma izdoto vietējo laikrakstu redaktoriem.

Salmiņš neatklāja, kā īsti nonācis līdz „RPD” pirkšanai, vien bilst, ka viņam kā bijušajam „Dienas” koncerna uzņēmumu valdes locekļiem ir bijuši kontakti un pazīšanās, līdz ar to arī informācija par iespēju pirkt „RPD”.

Arī Salmiņš apgalvo, ka pirkumam izmantoti viņa paša līdzekļi, jo summa neesot bijusi ļoti liela – līdz ar uzņēmumu nāk arī apjomīgas saistības. Interese par „RPD” Salmiņam bijusi, jo viņš redzot uzņēmumā lielu sadarbības potenciālu starp laikrakstiem, kas pēdējos gados netika līdz galam īstenots. Sašaurināt izdevumu portfeli Salmiņš neplānojot – arī turpmāk ''RPD'' piedalīsies septiņu laikrakstu izdošanā.

Oktobra beigās Salmiņš kļuva par valdes locekli Nacionālā gāzes termināļa biedrība. Iepriekš to vadījis Gatis Ābele, kas pērn kandidēja Saeimas vēlēšanās no Zaļo un Zemnieku savienības, bet pēc tām kļuva par ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas biroja vadītāju. Salmiņš stāsta, ka tā esot sakritība – biedrībā viņš darbojies jau sen, un tās galvenais mērķis esot panākt nokāpšanu no „Gazprom” gāzes adatas. Tomēr ar Reiznieces-Ozolas partijas „Latvijai un Ventspilij” vadītāju Aivaru Lembergu biedrībai nekāda sakara neesot, un arī „RPD” pirkšanā Salmiņš pārstāvot vien sevi pašu.

Bažas par politisko ietekmi noraida arī Maršāns, kurš Aināra Šlesera ministrēšanas laikā bijis Satiksmes ministrijas valsts sekretārs, bet pērn ziedojis Šlesera partijai 16 tūkstošus eiro.

Šī pēdējo sešu gadu laikā ir jau kārtējā reize, kad „Dienas” koncerns maina īpašniekus. 2009.gadā zviedru koncerns „Bonnier” „Dienu” pārdeva, kā tolaik tika apgalvots, Roulendu ģimenei no Lielbritānijas, kurus pārstāvējis bijušais „Dienas” direktors Aleksandrs Tralmaks. Vēlāk par „Dienas” īpašnieku kļuva uzņēmējs Viesturs Koziols, bet pēc tam – „Rīgas tirdzniecības osta”.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti