Dezinfekcija, maskas un darbs grupās. Kā pārtikas uzņēmumi darbiniekus pasargā no Covid-19

Individuālie aizsardzības līdzekļi, regulāra ražotņu dezinficēšana un darba organizēšana nelielās grupās, kuras savstarpēji nesatiekas – šāda ir Latvijas pārtikas ražotāju pielietotā prakse, lai pasargātu savus darbiniekus no saslimšanas ar Covid-19. Īpaša piesardzība nepieciešama, jo ikdienā pārtikas ražotnēs vienkopus strādā vairāki simti cilvēku.

Latvijas Radio aptaujātie pārtikas ražotāji stāsta, ka vairāki veselības drošības pasākumi ieviesti jau kopš marta, bet, sākoties otrajam vilnim, to piesardzība vien pieaugusi. Darbs tiek organizēts ar aizvien striktākiem noteikumiem, lai nepieļautu Covid-19 izplatību uzņēmuma kolektīvā.

Gaļas pārstrādes uzņēmuma “Forevers” pārstāve Inga Galkina pastāstīja, ka uzņēmumā strādā 660 cilvēku un kopš rudens ražotnē ir veikta darba organizācijas izmaiņas.

“Piemēram, sešu darba dienu vietā “Forevers” ir pārgājis uz darbu visās nedēļas dienās.

Dezinfekcija, maskas un darbs grupās. Kā pārtikas uzņēmumi darbiniekus pasargā no Covid-19Linda Zalāne

Esam izveidojuši ražošanas cikla darbinieku komandas. Izmaiņas ieviestas vairākas ražotnes telpās, pārplānojot cilvēku plūsmas. Maksimāli panākot to, lai ierobežotu kolēģu savstarpējo saskarsmi. Saistīts ar telpu pārkārtošanu un kustību pārorganizāciju. Tāpat darbiniekiem tiek nodrošināti individuālie aizsardzības līdzekļi, viņiem mēra temperatūru, ierodoties darbā, un telpas regulāri dezinficē, saskaņā ar noteiktu grafiku,” stāstīja Galkina.

“Forevers” bija viens no pārtikas ražotājiem, kuru komandā bija Covid-19 uzliesmojums. Galkina pastāstīja, ka lielākā daļa no septembra vidū saslimušajiem 30 uzņēmuma darbiniekiem jau ir izveseļojušies un atgriezušies darbā.

Līdzīgus veselības drošības pasākumus ievēro arī “Putnu fabrikas “Ķekava”” darbinieki. Uzņēmuma personāla daļas vadītāja Aiva Banga pastāstīja, ka fabrikā strādā 800 cilvēku, bet visā uzņēmuma grupā ir 1100 darbinieku. Pārtikas ražotnē stingras higiēnas prasības bija vēl pirms Covid-19, bet jaunā infekcija lika veselības drošības pasākumus pastiprināt.

“Mēs pārskatījām un pārorganizējām darbu, darbiniekiem strādājot noteiktās darba grupās un plūsmās. Atzīmējot arī viņu atpazīstamību.

Ar nosacījumu, ka viena darbinieku grupa strādā vienā komandā, vienā laikā, lai viņi nekrustotos. Un šādās komandās dotos arī atpūtas telpās un pārtraukumos. Ieviesām digitālos termometrus, lai ikdienā varētu kontrolēt darbinieku temperatūru. Esam palielinājuši darbiniekiem transporta līdzekļu skaitu, lai varētu sēdēt distancēti.”

Pārtikas ražotāju pārstāves atzīst, ka tik plašu veselības drošības pasākumu ievērošana prasa arī ievērojamas izmaksas, bet uzņēmumiem ir svarīgi nodrošināt ražošanas cikla nepārtrauktību.

“Tādā operatīvajā naudas plūsmā ir ieguldījumi kopš marta. Šobrīd tie kāpj. Tagad tiek aprēķināts kopumā, kas ir tas apjoms, kas tika iztērēts septembrī, bet mēs, protams, rēķināmies, ka šie izdevumi būs līdz pat gada beigām, jo ir lietas, kas ir jādara sistemātiski.

Piemēram, dezinfekcija ražošanas uzņēmumā. Tā nav tikai izsmidzināms līdzeklis, bet tā ir patiešām speciāls, algotas kompānijas darbs.

Līdz ar to tie ir visi izdevumi, kas šobrīd ir skaidrs, ka ir daļa no mēneša izdevumiem,” stāstīja uzņēmuma “Forevers” pārstāve Inga Galkina.

Patlaban konkrēti aprēķini par izdevumiem, kas saistīti ar veselības drošības pasākumu uzturēšanu, uzņēmumā vēl nav veikti. Abu uzņēmumu pārstāves akcentēja, ka vienlīdz svarīgi ir rūpēties arī par darbinieku emocionālo labsajūtu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Ekonomika
Ziņas
Jaunākie
Interesanti