Desmit negodīgā komercpraksē pieķertus uzņēmumus izslēdz no iepirkumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pēc Konkurences padomes (KP) lēmumiem sodīt uzņēmumus par negodīgu komercpraksi patlaban no iepirkumiem izslēgti desmit uzņēmumi, informēja KP.

Ņemot vērā atsevišķu konkurences tiesību pārkāpumu radīto būtisko kaitējumu konkurencei un visai sabiedrībai, lai mazinātu vēlmi tirgus dalībniekiem slēgt karteļu vienošanās, tostarp attiecībā uz dalību iepirkumos, Publisko iepirkumu likumā un Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumā ir paredzēta kandidātu vai pretendentu izslēgšana no iepirkuma procedūras. Pretendentam var liegt dalību iepirkumos uz gadu, ja tas ar, piemēram, KP lēmumu ir atzīts par vainīgu konkurences tiesību pārkāpumā.

Pēc KP rīcībā esošās informācijas, patlaban no iepirkumiem ir izslēdzami desmit uzņēmumi, kas sodīti par konkurences tiesību pārkāpumiem.

Visi desmit uzņēmumi ir no energobūvnieku karteļa.

Izslēdzamie uzņēmumi: SIA "Telms", SIA "Firma "Spriegums"", SIA "Vidzemes energoceltnieks", SIA "Empower", SIA "Besecke", SIA "OMS", SIA "Rio", SIA "Elpoli", Alūksnes rajona SIA "Alūksnes energoceltnieks", kā arī SIA "Austrumu energoceltnieks" (līdz 2011.gada darbojās ar nosaukumu SIA "Būvenergoserviss").

KP skaidroja, ka no iepirkumiem izslēgto uzņēmumu skaits ir mainīgs, jo kuru katru dienu attiecībā uz kādu uzņēmumu var stāties spēkā KP lēmums, jo beigusies tiesvedība vai arī kādam uzņēmumam var beigties gadu ilgais izslēgšanas periods.

Jau ziņots, ka 2015.gadā KP konstatēja astoņus konkurences tiesību pārkāpumus, par kuriem 29 uzņēmumiem piemēroja naudas sodus 1 042 440 eiro apmērā, žurnālistus informēja KP vadītāja Skaidrīte Ābrama.

Savukārt valsts budžetā pērn ieskaitīti KP iepriekš piemērotie naudas sodi 1 052 030 eiro apmērā. Sodus uzņēmumi nomaksā, kad noslēdzas tiesvedība par KP lēmumu, ja tas ir bijis pārsūdzēts.

Visas piecas no pērn KP konstatētajām aizliegtajām vienošanām bija karteļu shēmas starp iepirkumu pretendentiem - kopumā 26 uzņēmumiem. Vēl 23 uzņēmumiem KP izteica brīdinājumus par dalību desmit līdzīgos, tikai mazāka mēroga un nozīmes pārkāpumos. Attiecīgi cietēji no šiem pārkāpumiem bija valsts un pašvaldību iestādes un kapitālsabiedrības, kas rīkoja iepirkumus 15 dažādās nozarēs.

Pērn arī tika izbeigtas 16 tiesvedības par pārsūdzētiem KP lēmumiem. 15 gadījumos tiesa atstāja spēkā KP lemto, bet vienā gadījumā tiesvedība tika izbeigta un KP lēmums stājās spēkā pēc administratīvā līguma jeb izlīguma noslēgšanas ar uzņēmumu.

LETA jau ziņoja, ka 2013.gadā KP piemēroja 2 011 557 latu (2 862 188 eiro) naudas sodu 26 energobūvniecības uzņēmumiem, kas vairāk nekā 300 iepirkumos kropļojuši konkurenci un sadārdzinājuši cenu. Uzraugu pārmetumi toreiz tika veltīti arī AS "Sadales tīkls" un AS "Latvenergo". KP energobūvnieku vienošanos iepirkumos pētīja laika posmā no 2006.gada līdz 2011.gadam.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti