Dienas ziņas

Atjauno Liepas muižu

Dienas ziņas

Trimdas latviešu "Grāmatu klēts" paliek bez mājām

Mazo uzņēmēju aktivitāte svētku laikā

Desmit gados mazo uzņēmēju aktivitāte svētku laikā Ventspilī dubultojusies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Piektdien, 27.novembrī, ar svētku noformējumu iedegšanu Ventspilī sāksies arī adventes  tirdziņu laiks. Ziemassvētki gan nebūt nav mazo uzņēmēju aktīvākais darbības laiks pilsētā, jo visvairāk – puse no visa gada apjoma – tirdzniecības atļauju Ventspilī tiek izsniegts pilsētas svētkos. Kopumā tendence esot pozitīva – mazo uzņēmēju iniciatīva pēdējo gadu laikā strauji pieaug.

Ventspils pilsētā interese par tirdzniecību pēdējo četru gadu laikā ir pieaugusi vairākas reizes. Tirdzniecības atļauju reģistrs uzrāda visdažādākās iniciatīvas. “Tie ir parastie suvenīri, kosmētika, rotaslietas, saldējums, lauksaimniecības produkcija,” uzskata Ventspils domes ekonomikas nodaļas darbiniece Justīne Visocka.

2011.gadā nācās izstrādāt Ventspils pilsētas saistošos noteikumus, jo nebija nekāda prototipa, kā regulēt tirdzniecību pilsētas ielās. Līdzīga situācija bijusi arī citās pilsētās. Lai arī tieši pašvaldība ir atbildīga par tirdzniecību konkrētajā administratīvajā teritorijā, tai jābūt saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības likumu un saskaņā ar  Ministru kabineta noteikumiem par pašvaldības kompetenci.

“Pirmā ir tirdzniecības vieta, kura tiek patstāvīgi ierādīta - cilvēki var sākt  jau vasaras sezonā: no maija līdz oktobrim. Un ir arī tirdzniecības vietas atbilstoši uz to brīdi, kad ir pilsētā pasākumi,” stāsta Ventspils domes ekonomikas nodaļas vadītājs Laimonis Strujevičs.

Prasības tirdzniecībai ir vienādas gan Latvijas pilsoņiem, gan ārzemniekiem. Kaimiņi igauņi un lietuvieši mūsmāju tirdziņus biznesam izmanto labprāt, bet reģistrējas tiem internetā. Nenoliedzami, dārgākā ir alkohola tirdzniecības atļauja. “Kopš 2004.gada visa šī publiskā tirdzniecība un atļaujas, kuras tiek izsniegtas, ir divas reizes palielinājušās. Ja kādreiz bija 400, tad tagad ir 800 un 900 atļaujas,” stāsta Strujevičs.

Adventes tirdziņu tradīcija atsākies nedēļās nogalē, bet piektdien Ventspilī izgaismos lielo pilsētas egli un visus pilsētas Ziemassvētku rotājumus. Turklāt lampiņu  garums sasniedzot jau 35 kilometrus!

Adventes tirdziņi Ventspilī tomēr nebūs īpaši populāri arī šogad - salīdzinoši niecīgs ir izņemto tirdzniecības atļauju skaits. Tiesa, atļauju izsniegšana šajā gadījumā  tiek dalīta starp Ventspils tirgus placi un ielu tirdzniecību, par ko atbild pilsētas dome.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti