Deputātu viedokļi par steigu Zakuļa pēcteča iecelšanā dalās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ziņa par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Kristapa Zakuļa atlūgumu vairumam Saeimas Budžeta un finanšu komisijas deputātu nebija pārsteigums, jo runas par banku uzrauga vadītāja nomaiņu skanējušas jau ilgāku laiku.

Trešdien komisija uzklausīs pašu Zakuli, taču par to, cik ātri amatā jāieceļ viņa pēctecis, domas dalās. Kandidātu Saeimai piedāvā Latvijas Bankas prezidents kopā ar finanšu ministru, tāpēc Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) un Nacionālā apvienība (NA) uzskata, ka vispirms būtu jāsagaida jaunās valdības apstiprināšana. Savukārt „Vienotība” uzstāj, ka ar FKTK vadītāja izraudzīšanos vilcināties nedrīkst.

Piemēram, demisionējusī premjera Laimdota Straujuma („Vienotība”) pauž, ka ilgām diskusijām nav pamata. „Ir vajadzīgs. Nekavējoties. (..) Ir vajadzīga profesionāla persona. Visas frakcijas apzinās, ka ir vajadzīgs profesionālis. Tur nav politiska uzstādījuma,” nosaka Straujuma.

Demisionējusī premjere Laimdota Straujuma par vadītāja nomaiņu FKTK
00:00 / 00:20
Lejuplādēt

Pretēju viedokli pauda Saeimas deputāts Imants Parādnieks (NA). Viņaprāt, iespējamās nepilnības FKTK darbībā bija saistītas ne tikai ar Zakuļa, bet arī citu komisijas darbinieku darbu. „Ir jāvērtē pa visu laukumu: arī tie darbinieki, kas ir zemāka līmeņa vadītāji. (..) Ir jātaisa plašāka revīzija,” teica Parādnieks, pieļaudams, ka nākamais vadītājs var saskarties ar līdzīgām problēmām.

Saeimas deputāts Imants Parādnieks par FKTK vadītāja iecelšanu
00:00 / 00:40
Lejuplādēt

Tikmēr Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis („Vienotība”) atgādināja, ka Zakuļa atlūgums vēl ir jāpieņem gan komisijai, gan Saeimai. Šadurskis gan uzsvēra, ka pirms tam Zakulim būs jāskaidro to, kāpēc viņš ir iesniedzis atlūgumu. „Viņa iesniegumā nekādas argumentācijas nav. Viņš pats mazliet ir izteicies medijos par sava iesnieguma argumentāciju. (..) Šajos četros gados. kopš Zakuļa kungs vada FKTK. ir daudz kas labs izdarīts un daudz kas vēl ir jādara. Ekspertu komisijas vērtējumos bija kritiskas lietas. Viena daļa attiecas arī uz FKTK kompetenci, un es neslēpšu, ka iestāšanās OECD ir šobrīd Latvijas ārpolitiski svarīgākā prioritāte,” sacīja Šadurskis.

Saeimas deputāts Kārlis Šadurskis par vadītāja nomaiņu FKTK
00:00 / 01:06
Lejuplādēt

Saeimas Budžeta komisijas deputāts Edgars Putra (ZZS) aicina vispirms sagaidīt jauno finanšu ministru un tikai tad lemt par komisijas vadību.

„Visticamāk, steigties nevajag. Ja valdību apstiprinās, tad finanšu ministrs būs cits cilvēks. Šobrīd komisijā ir četri cilvēki un tās darbs nav nedz apdraudēts, nedz bloķēts, un tā var pieņemt lēmumus.

Ja mēs runājam par nākamo, potenciālo ministri, tad mana pieredze liecina, ka Dana Reizniece-Ozola pati ir gājusi vērtēšanas komisijās, kur tiek izraudzīts kandidāts kādam amatam (..),” sacīja Putra.

Saeimas deputāts Edgars Putra par vadītāja nomaiņu FKTK
00:00 / 00:40
Lejuplādēt

Opozīcijas pārstāvji komisijā par Zakuļa pēcteča izraudzīšanos ir atturīgi. Viņu vidū arī  Igors Pimenovs („Saskaņas”). „Zakuļa kungs ir visai izglītots speciālists un, manuprāt, viņš bija savā vietā. Atrast jaunu, līdzvērtīgu pretendentu šim amatam nebūs viegli, tāpēc nedomāju, ka Zakuļa kunga atlūgums bija vietā,” vērtē Pimenovs.

Saeimas deputāts Igors Pimenovs ("Saskaņa") par vadītāju maiņu FKTK
00:00 / 00:16
Lejuplādēt

Savukārt Inguna Sudraba ("No sirds Latvijai") uzsver, ka vispirms ir jāsaprot, cik daudz ir potenciālo kandidātu. „Jautājums ir par to, kas ir šis noskatīties kandidāts. Skaidrs, ka viņš jau ir noskatīts. Tas nozīmē, ja reālākais kandidāts ir visatbilstošākais, tad nav nozīmes gaidīt vēl liekas trīs nedēļas, jo viņu apstiprinās arī pēc trīs nedēļām,” norādīja Sudraba.

Saeimas deputāte Inguna Sudraba par vadītāja nomaiņu FKTK
00:00 / 00:16
Lejuplādēt

Viens no potenciālajiem kandidātiem uz FKTK vadītāja amatu ir tagadējais priekšsēdētāja vietnieks Pēters Putniņš, tāpēc šī pieredze varētu būt viņa priekšrocība pār citiem konkurentiem.

Vēstīts, ka Zakulis par atkāpšanos pavēstīja pirmdien, 25.janvārī.

LTV raidījums “De facto” jau decembra nogalē ziņoja, ka FKTK pēdējā laikā izpelnījās pārmetumus par nespēju "izķert" starptautiski skaļos naudas atmazgāšanas darījumus, vairāki pārmetumi komisijai veltīti arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ziņojumā, kas teorētiski var apdraudēt Latvijas iestāšanās sarunas šajā attīstīto valstu organizācijā.

Saistībā ar to valdošās koalīcijas politiķi no "Vienotības", Zaļo un Zemnieku savienības un Nacionālās apvienības lielā vienprātībā jau decembrī Saeimā negaidīti asi kritizēja FKTK priekšsēdētāju Kristapu Zakuli un neoficiāli sāka runāt par Zakuļa nomaiņu.

"Krājbankas" kraha ietekmē 2011.gada nogalē no amata atkāpās iepriekšējā FKTK vadītāja Irēna Krūmane. Pēc tam Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un finanšu ministrs Andris Vilks nāca klajā ar paziņojumu, ka šim amatam virzīs bijušo Satversmes aizsardzības biroja darbinieku, toreizējo "Lattelecom" drošības daļas vadītāju Kristapu Zakuli. Viņš šos pienākumus sāka pildīt 2012.gada sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti