Deputāts un ekonomists Dombrovskis: Ar Covid-19 saistītā krīze Latvijā gaidāma trīs viļņos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar Covid-19 izplatīšanos un ierobežojumiem saistītā ekonomiskā krīze būs trīs viļņos. Un attiecīgi katram no viļņiem ir būtiski atšķirīgi valsts rīcības pasākumi, norādīja Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (“Saskaņa”), kurš iepriekš vadījis domnīcu “Certus”.

Dombrovskis skaidroja – pirmais vilnis esot jau iestājies, un tas attiecas uz uzņēmumiem, kuri jau ir pazaudējuši faktiski visus klientus. Tie ir aviopārvadātāji, arī citi pasažieru pārvadātāji, tūrisma un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi.

“Šiem uzņēmumiem atbalsts [bija] nepieciešams jau vakardien, un par tiem lēmumi jāpieņem nekavējoties. Šeit tas, ko piedāvā valdība, 95% ir pareizi,” sacīja Dombrovskis.

Savukārt otrais vilnis būšot tas, par ko pašlaik runā uzņēmumus pārstāvošās organizācijas. “Globāla un valsts recesija ietekmēs absolūti visus vai gandrīz visus uzņēmumus. Tagad debates par [atbalstu] nozarēm ir uzņēmumu organizāciju bažas par to, ka, risinot pirmo vilni, valdība aizmirsīs par to, ka būs otrais vilnis,” sacīja ekonomists.

Viņaprāt, otrā viļņa uzņēmumu problēmu risināšanai būtu vajadzīgi citi instrumenti. Turklāt par to esot svarīgi sākt lemt uzreiz pēc tam, kad tiks pieņemts atbalsts pirmajā vilnī cietušajiem uzņēmumiem.

“Būtu nepareizi ķerties pie otrā viļņa problēmu risināšanas, neatrisinot pirmā viļņa problēmas,” piebilda deputāts.

Tāpat viņš prognozēja trešo vilni, kas būšot atkarīgs no tā, ko valsts darīs vai nedarīs pirmo divu posmu risināšanā. Trešo vilni radīs pieprasījuma sarukums iedzīvotāju ienākumu samazinājuma dēļ, arī pašvaldību ieņēmumu samazinājums.

Dombrovskis bija viens no vairākiem Saeimas deputātiem, kas piektdien, 20. martā, kāpa parlamenta tribīnē, runājot par valsts atbalstu uzņēmumiem, kurus būtiski skar Covid-19 izplatība un ierobežojošie pasākumi. Valdība līdz šim vienojusies un Saeima tuvākajā laikā vēl skatīs ieceri par dīkstāves pabalstiem Covid-19  skarto uzņēmumu darbiniekiem.

Tāpat pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk nekā 2 miljardu eiro apmērā.

KONTEKSTS:

Pasaulē izplatoties jaunajam koronavīrusam Covid-19, Pasaules Veselības organizācija atzina, ka saslimstība sasniegusi globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā, atcelti masu pasākumi, slēgtas skolas un citas iestādes, arī ieviesti ierobežojumi uz robežām.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā no 13. marta līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu, tostarp mācībām skolās jānotiek attālināti un arī atcelti pasažieru pārvadājumi un lidojumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti