Labrīt

Kurzemes piensaimnieki kūtri piesakās ES atbalstam par ražošanas samazināšanu

Labrīt

Draud grūtības ratificēt ES un Kanādas brīvās tirdzniecības līgumu

Jānis Vucāns par nākamā gada valsts budžetu, veselības aprūpes finansēšanu un VID reformām

Deputāts: Nākamā gada budžets būs «piesardzības budžets»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nākamā gada valsts budžets būs piesardzības budžets, kas nebūs vērsts uz strauju valsts attīstību, intervijā Latvijas Radio raidījumam „Labrīt” trešdienas, 12.oktobra, rītā sacīja Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Jānis Vucāns (ZZS).

„Ja es teiktu, ka budžets garantēs strauju valsts attīstību, tad es melotu,” atzina Vucāns. Viņš piezīmēja, ka piekrīt drīzāk tiem uzņēmējiem, kas saka, ka šis varētu būt „piesardzības budžets”.

Proti, aizvien galvenais budžeta mērķis ir stiprināt Latvijas iekšējo un ārējo drošību. Tāpēc nav iespējams piešķirt tik daudz naudas veselības aprūpei un izglītībai, kā būtu nepieciešams.

Tiesa, piezīmēja Vucāns, pat šajos apstākļos ir domāts, ka izglītībai nākamajā gadā piešķirs papildu 50 miljonus eiro, toties veselības aprūpei – 66 miljonus eiro. Garantēt veselības aprūpei ir iespējams tikai 33 miljonus eiro, jo otrus 33 miljonus ir iespējams piešķirt, tikai palielinot valsts budžeta deficītu. Lai to izdarītu, ir jāgūst Eiropas Komisijas atbalsts. „Es pieļauju, ka tas izsauks jautājumus, bet citu iespēju nav,” norāda Vucāns.

Vidēja termiņa budžeta ietvars paredz, ka vispārējās vadības pieļaujamais budžeta deficīts 2017. gadā būs 1,1%, 2018. gadā 1%, bet 2019. gadā 0,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Sākot ar 2017. gadu, tiek paredzēta arī fiskālā nodrošinājuma rezerve 0,1% apmērā no IKP.

Prognozētā ekonomikas izaugsme 2017. gadā ir 3,5%. Savukārt 2018. un 2019. gadā Latvijas izaugsme būs 3,4% gadā.

Prognozētais nodarbinātības pieaugums 2017. gadā ir 0,2%.

Likumprojektus par nākamā gada budžetu, tajā skaitā 57 likumprojektu pavadošo paketi, un vidēja termiņa budžeta ietvaru plānots iesniegt Saeimā jau 14. oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti