Deputāti virza tālāk ieceri par 2.pensiju līmeņa uzkrājumu mantošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien, 13.jūnijā, atbalstīja likuma grozījumus, kas ļaus mantot 2.pensiju līmenī uzkrāto naudu.

Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns
00:00 / 00:16
Lejuplādēt
Nākamnedēļ grozījumus Saeima skatīs otrajā lasījumā, savukārt galīgajā lasījumā likumprojektu deputāti cer apstiprināt pirms Saeimas vēlēšanām rudenī.

 

Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (Zaļo un Zemnieku savienība) stāsta, ka šobrīd vēl ir jāizšķiras, vai iedzīvotāji 2. pensiju līmeni varētu mantot jau no nākamā, vai 2020. gada.

Vucāns uzskata, ka pensiju uzkrājuma mantošana mudinās iedzīvotājus strādāt legāli.

"Pakāpeniski gan komisijas deputāti, gan arī ministriju pārstāvji nonāca pie secinājuma, ka, ja būs iespēja mantot 2. pensiju līmenī uzkrātos līdzekļus, tas vairos cilvēku tieksmi iziet ar savām algām no ēnu ekonomikas zonas, vairāk veikt sociālos maksājumus, un tādā veidā vairot līdzekļus valsts budžetā. Līdz ar to arī ietekme uz budžetu būtu pozitīva, un tā rezultātā tie riski, kas tika iepriekš saskatīti, viņi tiktu mazināti," sacīja deputāts.

KONTEKSTS:

Šobrīd, ja cilvēks nomirst pirms pensijas vecuma sasniegšanas, viņa uzkrājumi 2.pensiju līmenī nonāk valsts speciālajā budžetā, no kura pensijas tiek maksātas esošajiem pensionāriem.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija iepriekš konceptuāli atbalstīja ieceri 2.pensiju līmeņa uzkrājumus padarīt mantojamus. Mērķis ir mudināt iedzīvotājus veikt sociālās iemaksas un iznākt no ēnu ekonomikas. Komisijas sēdē uzkrājumu mantošanu atbalstīja pensiju plānu pārvaldītāji – Latvijas Komercbanku asociācija. 

Eksperti piesardzīgi vērtē priekšlikumu par 2.pensiju līmeņa uzkrājumu mantošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti