Deputāti vērtēs likumprojektu pret monopoliem atkritumu apsaimniekošanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai būs jāvērtē “Attīstībai/Par!” iesniegtie grozījumi Atkritumu apsaimniekošanas likumā, kas paredz nepieļaut monopola situāciju atkritumu apsaimniekošanā gan Rīgā, gan citās lielākās pašvaldībās.

Saeima ceturtdien, 26. septembrī, likumprojektu nodeva izskatīšanai komisijā. Likumprojekta iesniedzēju vārdā Daniels Pavļuts no “Attīstībai/Par!” uzsvēra, ka likumprojektā apkopoti vairākus gadus izteikti konkurences uzraugu iebildumi.

Daniels Pavļuts: Par Atkritumu apsaimniekošanas likumu
00:00 / 00:51
Lejuplādēt

Pavļuts arī norādīja, ka gadījumā, ja piedāvātie grozījumi jau būtu iestrādāti likumā, nebūtu iespējama situācija, ka Rīgas pašvaldībā var izveidot atkritumu apsaimniekošanas monopolistu uz 20 gadiem.

Savukārt Viktors Valainis no Saeimas opozīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas pauda bažas, ka šī likumprojekta idejas varētu izjaukt labi pārvaldītu atkritumu apsaimniekošanu ārpus Rīgas.

Viktors Valainis: Par Atkritumu apsaimniekošanas likumu
00:00 / 00:33
Lejuplādēt

Valainis sacīja, ka grozījumi piedāvāti uz “bardaka fona” Rīgas atkritumu saimniecībā, taču “negribētu teikt, ka šāda situācija ir pārējā Latvijā”, ir izveidotas  sistēmas, un  ir jautājums, kā šis likumprojekts ietekmēs lielus spēlētājus, kas jau šobrīd tirgū darbojas un apkalpo veselus reģionus, un ļoti veiksmīgi strādā.

KONTEKSTS:

“Attīstībai/Par!” rosina grozīt 2010. gada Atkritumu apsaimniekošanas likumu, lai novērstu monopola iespējas un veicinātu konkurenci. Piedāvāts pašvaldības ar vairāk nekā 50 000 iedzīvotāju sadalīt divās vai vairāk zonās un tur pakalpojumus sniegtu vismaz divi operatori, Rīgā noteikt vismaz trīs zonas, un jānodrošina vismaz trīs atkritumu operatori. Tāpat rosināts saīsināt privātās-publiskās partnerības līgumu maksimālo laiku no 20 uz 10 gadiem, un  ļaut uzņēmējiem, kuri ir atbrīvoti no dabas resursu nodokļa maksāšanas, slēgt privātus līgumus. 

Diskusija norisinājās saistībā ar Rīgā iestājušos atkritumu apsaimniekošanas krīzi. 15. septembrī Rīgā bija paredzēts mainīt atkritumu apsaimniekotāju – četru kompāniju vietā atkritumus izvestu "Tīrīga", kurai Rīgas dome bija paredzējusi uzticēt šo darbu uz 20 gadiem. Taču Konkurences padome iebilda pret šādu monopolu un nepilnu nedēļu pirms atkritumu izvedēju maiņas liedza "Tīrīgai" pagaidām sākt darbus Rīgā. Zināms, ka Rīgas dome pārsūdzēs šo lēmumu.  

Lai nepieļautu atkritumu haosu galvaspilsētā, kad no 15. septembra iedzīvotājiem nav līgumu ar atkritumu apsaimniekotājiem un viņu atkritumi netiek izvesti, valdība 11. septembrī ārkārtas sēdē akceptēja rīkojuma projektu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Rīgā. Saeima 12. septembrī pēc ilgākām diskusijām nolēma atbalstīt valdības lēmumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Rīgā saistībā ar atkritumu izvešanu.

Tā ļauj atkritumu apsaimniekotājiem strādāt arī bez līgumiem ar iedzīvotājiem. Atkritumus Rīgā ārkārtējās situācijas laikā turpinās izvest "Clean R", "Eco Baltia vide" un "Lautus". Tomēr Rīgas domei bija jārīko sarunu procedūra, lai atrastu uzņēmumu, kas nosegtu 4% no atkritumu tirgus, jo uzņēmums "Pilsētvides serviss" savu darbību beidzis. Sarunu procedūrā tika noskaidrots, ka privātpersonām pakalpojumus sniegs "Eco Baltia vide", savukārt juridiskajām personām - uzņēmums "Clean R".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti